NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Jó úton halad Magyarország - újabb magyar nagyprojektet fogadott el Brüsszel2011. április 21.

Az újratervezést követően új lendületet kapott az ország, az unió immár hivatalosan is támogatja a 22. magyar nagyberuházást. Az Európai Bizottság április 14-én elfogadta a „Tápió menti régió szennyvíz elvezetése és szennyvíz tisztítása” című nagyprojekt javaslatot.

Az érintett öt szennyvíz-agglomeráció összesen 20 településén korszerű szennyvíz-kezelő rendszer épül. Mintegy 700 kilométer csatorna megépítésével 30.000 háztartás csatlakozhat a hálózathoz. A keletkező szennyvizet öt korszerű tisztítómű fogadja, a víztelenített szennyvíziszapot komposztálják.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavaly nyújtotta be a Bizottsághoz a támogatási kérelmet az európai uniós társfinanszírozás érdekében. A beruházás összköltsége mintegy 29 milliárd forint. Ebből az unió több mint 24 milliárdot finanszíroz. A támogatási ráta 84,12%-os. Az önrész finanszírozását saját forrásból biztosítják a települések, amelyek forrása víziközmű társulati tagok érdekeltségi befizetése. A projekt gazdája a Tápiómenti Területfejlesztési Társulás. Az üzemeltető a társulás tulajdonában lévő vállalat, a Káta-Hydro Kft. lesz.

A projekt nagy területi kiterjedésű, húsz önkormányzat területét, több mint 70 ezer lakos mindennapi életét érinti közvetlenül. A beruházásra azért van szükség, mert a régióban az egyedi szennyvízelhelyezést szolgáló helyi zárt szennyvízgyűjtők jelentős része (közel kétharmada) szakszerűtlen módon létesült, a gyűjtők valójában nem zártak. Amennyiben a Tápió-vidék jelentős részén a szennyvízkezelés továbbra is megoldatlan maradna, az veszélyeztetné a felszíni és felszín alatti vizeket. A nemzetközi és hazai jelentőségű természetvédelmi területek állapotában visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnának be, melyek helyrehozhatatlan károkat okozhatnának.

A beruházás célja a közműves szennyvízelvezetést és a szennyvizek biológiai szennyvíztisztítását szolgáló létesítmények kiépítése, a települési szennyvizek ártalommentes elhelyezése.

A projekt részeként minden településen megfelelő szennyvízgyűjtő-hálózatot építenek ki. Összesen 29 948 új háztartást kötnek be. A projekt részeként összesen 699 km hosszú új csatornát építenek meg, amely 464 km hosszú új fővezetéket és 235 km-es háztartási bekötést tartalmaz.

Átépítik és kibővítik a tápiószentmártoni tisztítóművet, illetve bővítik a nagykátai telepet is. Három kisrégiós szennyvíztisztító telep (Szentlőrinckáta, Sülysáp, Tápiószele) létesül, így biztosítva a 20 településen napi átlagban keletkező, mintegy 8.100 m3 szennyvíz elvezetését. A Tápió-menti régióban keletkezett víztelenített szennyvíziszap (19 m3/nap) a Nagykátán megépülő regionális komposztálóba kerül.

A várakozások szerint a beruházás megvalósulásával az érintett településeken csökkeni fog a talaj és a talajvíz szennyezése, mérséklődik az ebből eredő megbetegedési kockázat. A Tápió mentén élők az árvíz által okozott károkkal szemben is nagyobb védettséget élveznek majd.