NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Zöld jelzés a Brenner-bázisalagútnak2011. április 24.

Ténylegesen is megkezdődhetnek a Brenner vasúti alagút építési munkálatai, miután Bécs és Róma is jóváhagyását adta rá.

Ausztria és Olaszország rábólintott arra, hogy elkezdődjenek a Brenner-bázisalagút építési munkálatai. Az 55 kilométer hosszúra tervezett létesítmény két párhuzamos alagútból áll majd, és az ausztriai Innsbruckot köti majd össze az olaszországi Fortezzával. A beruházás célja nem más, mint hogy ezzel is enyhítsenek az alpesi közlekedés problémáin.

A két ország már korábban megállapodott a költségekről és a projekt finanszírozásáról. A beruházás előreláthatólag 8 milliárd euróba kerül majd, ebből a TEN-T-támogatások összege 786 millió eurót tesz ki. A beruházás az 1. számú prioritási tengely (Berlin-Verona/Milánó-Bologna-Nápoly-Messina-Palermo vasúti tengely) egyik kulcseleme. A tervek szerint a bázisalagút 2025-re készül el.

A két ország jóváhagyását azonnal üdvözölte Siim Kallas közlekedési biztos, valamint Pat Cox, az 1. számú prioritási tengely koordinátora. Kallas szerint a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben minden eddiginél fontosabb, hogy „fenntartható európai közlekedési politikába invesztáljanak”. A biztos szerint a bázisalagút jelentős mértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy a vasúti közlekedés kivegye részét az erőforrásokat sokkal hatékonyabban felhasználó és a mostaninál fenntarthatóbb alpesi közlekedésből.