NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Közel 4 milliárd forint jut magyar-horvát közös fejlesztésekre2011. április 29.

Kiválasztották a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program második pályázati felhívásának nyerteseit. Az 59 projektre megítélt európai uniós támogatás összege 3,9 milliárd forint. Az első szerződések megkötése 2011 júniusára várható.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Horvát Köztársaság Területfejlesztési, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériuma a Magyarország–Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program második pályázati felhívását 2010 júniusában hirdette meg.

A pályázatok beadására három hónap állt rendelkezésre, ezalatt 94 pályázat érkezett be, melyek közül 59 nyertest választott ki a Program Közös Monitoring Bizottsága. Az összesen megítélt Közösségi támogatás közel 13,9 millió euró (3,9 milliárd Forint).

Támogatásra jogosultak a magyar-horvát határszakasz két oldalán található megyék (magyar részről Zala, Somogy és Baranya megye; horvát részről Međimurska, Koprivničko križevačka, Virovitičko podravska, Osječko-baranjska, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska és Vukovarsko-srijemska; az utóbbi 4 megye ún. csatlakozó területként legfeljebb 20%-ban részesedhet a teljes programkeretből) non-profit szervezetei.

A program hosszú távú célja a határrégió két oldala közötti intenzív társadalmi-gazdasági kapcsolatokon alapuló kultúra és a tudásalapú fejlődés támogatása, a természeti és kulturális örökség sikeres menedzselésének elősegítése. A felhívás eredményeként a legtöbb projekt megvalósítására két meghatározó területen, a Határon átnyúló oktatási, képzési és csereprogramok, illetve az Emberek közötti (people-to-people) kapcsolatok terén nyílik lehetőség.

A támogatott akciók között számtalan sokszínű pályázat kaphat támogatást abban az esetben, ha a szerződéskötés feltételeit sikeresen teljesítik a nyertesek. Így kerülhet sor például az „Aknamentesítés a Duna-Dráva mentén” című pályázat megvalósítására, amelynek célja, hogy 24 hónap alatt feltérképezzék a határ magyar oldalán található aknásított területeket, valamint elkezdődjön a legsürgetőbb helyeken az aknamentesítés. Horvátországban 1.56 km2 területet tisztítanak meg az aknáktól.

Közös oktatási és képzési tevékenységeket céloz Marcali Város Önkormányzata „A múlt ösvényei” című projektje, amely az első kiírás keretében sikeresen megvalósult „Zöld Óvoda” projekt folytatása. 4 település (Marcali, Molnári, Zalamerenye és Donja Dubrava) óvodáinak nevelői fognak dráma-pedagógia és értékmegőrző képzésben részesülni, amelynek segítéségével megtanulják alkalmazni a magyar-horvát közös kulturális és történelmi értékek közvetítésének módszereit az óvodás korú gyermekek nevelésében.

Az emberek közötti (people-to-people) kapcsolatok fejlesztését segíti elő a Zöld Gondolat Lovagrend Közhasznú Egyesület pályázata. A projekt keretében Kalnik-ban az első horvát erdei iskola működésének alapjait fektetik le magyar tapasztalatok segítségével.

A határon átnyúló közvetlen hatás biztosítása érdekében minden projekt magyar és horvát partner(ek) bevonásával, szoros együttműködésben, a határ mindkét oldalán történő finanszírozással kell, hogy megvalósuljon.

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program következő, turisztikai témájú pályázati felhívása 2011 őszén várható.
További információ a Programról és a nyertes projektek listája elérhető a Program honlapján (http://www.hu-hr-ipa.com).