NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Társadalmi egyeztetésen a Kombinált Hitelintézeti Hitel Garancia eljárásban hitelintézetként való közreműködésre jogosító Tanúsítvány felhívása2011. május 4.

Elindult a Kombinált Hitelintézeti Hitel Garanciával eljárás végrehajtásában hitelintézetként való közreműködésre vonatkozó Tanúsítvány megszerzését támogató pályázati kiírás társadalmi egyeztetése. Az ujszechenyiterv.gov.hu partnerség aloldalán elérhető dokumentumok véleményezésére 2011. május 4. és május 11. között van lehetőség.

A Kombinált Hitelintézeti Hitel Garanciával (KHG) eljárás lényege, hogy a kereskedelmi banki módszerekkel nem kellő mértékben finanszírozható, de hitelképes magyarországi székhelyű, illetve az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és a Magyar Köztársaság területén fiókteleppel rendelkező mikro-, kis-, és középvállalkozások számára a hitelintézet bevonásával a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében kiírt pályázatok és a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében kiírt tükör-pályázatok által finanszírozott vissza nem térítendő támogatást, illetve a GOP 4. prioritás keretében a hitelintézetek által nyújtott, garanciaszervezetek által garantált hitelhez viszontgaranciát együttesen biztosítson.

A felhívás célja, hogy a KHG eljárásban hitelintézetként részt venni kívánó szervezetek számára az eljárásban való részvételre feljogosító KHG Tanúsítvány kerüljön kiadásra. A KHG Hitelintézeti Tanúsítvány 2013. június 30-ig lesz érvényes. A Tanúsítvány a kiadás napjától hatályos, vagyis ettől az időponttól kezdve a Hitelintézet jogosult a KHG eljárásban való részvételre. Jelen pályázati kiírásra a Magyarországon székhellyel rendelkező kereskedelmi-, és fejlesztési bank pályázhat, amely tevékenységi körében vállalati finanszírozást végez. A Tanúsítvány odaítélésekor a hitelintézetek nem részesülnek közvetlen pénzügyi támogatásban. A Tanúsítvánnyal a hitelintézetek jogosultak az Új Széchenyi Terv keretében kiírt egyes pályázatokhoz (GOP 3.2.1, KMOP 1.2.1, GOP 2.1.1 és GOP 2.1.4 kódszámúakhoz) kapcsolódóan a KHG eljáráson keresztül történő hitel nyújtására a pályázati felhívásban leírtaknak megfelelően.

A KHG eljárás keretében a hitelintézet a KKV-k (mint végső Kedvezményezettek) által megvalósított, utófinanszírozott vissza nem térítendő támogatással rendelkező projektekhez nyújt, 25%-os támogatási mértékű, állami viszontgaranciával támogatott hitelt.  A támogatáshoz kapcsolódóan a kedvezményezett a projekt befejezésétől számított 3 évig köteles a támogatás visszafizetésének terhe mellett fenntartani a projektet. A fenntartási időszakra a Kedvezményezett a támogatás 50%-ának megfelelő összegű bankgarancia nyújtására kötelezett, amelyet a KHG eljárás keretében a Hitelintézeten keresztül biztosít.