NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Óriási felelősség van a Duna-stratégia koordinátorainak a vállán2011. május 11.

A Duna-stratégia koordinátorainak egyebek között tisztázniuk kell, melyek azok a komolyabb projektek, melyeket még ebben a pénzügyi perspektívában el lehet indítani vagy akár be is lehet fejezni.

Intenzív, izgalmas munka zajlott a Duna-stratégia koordinátorainak és nemzeti kapcsolattartóinak kétnapos gödöllői ülésén – nyilatkozta a stratégiáért felelős magyar kormánybiztos. Barsiné Pataky Etelka emlékeztetett arra, hogy a tanácsi következtetések áprilisi elfogadását és a Bizottság decemberben közzétett közleményét és akciótervét követően most első ízben ültek össze a 11 szakterület koordinátorai.

„Óriási felelősség van a vállukon” – húzta alá a kormánybiztos. Az elkövetkezendő években ugyanis – makroregionális projekteken keresztül – ők felelnek majd a prioritási területek programjainak megvalósításáért, az egyes országok közötti koordináció irányításáért.

A mostani ülés egyebek között éppen a koordinátorok feladatait igyekezett tisztázni. Így például lényeges szempont volt, hogy a majdani munka során a koordinátorok körül legyen minden résztvevő országból egy olyan szakember, aki az adott ország törekvéseit világossá teszi, az érdekeit az adott témában képviseli. Első feladatuk az lesz, hogy június végéig együttesen rögzítsék az elérendő célszámokat.

Ki kell építeni ezenkívül az úgynevezett irányító csoport (steering group) együttműködési platformjait is. El kell dönteni azt is, hogy a Bizottság – az egyes szakterületekhez hozzárendelt – programjavaslatai közül melyeket lehet elindítani.

„Koncentrálni kellene az erőinket azokra a komolyabb projektekre, melyeket még ebben a pénzügyi perspektívában el lehet indítani vagy akár be is lehet fejezni” – Barsiné Pataky Etelka szerint ennek tisztázása nagyon fontos.

A találkozón részt vettek a Balti-stratégiában részes országok képviselői is. „Kísértetiesen ugyanúgy látjuk a problémákat” – utalt a magyar álláspontra a kormánybiztos, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy a következő lengyel elnökség alatt tovább tudják majd fejleszteni az együttműködés kereteit egy egyszerűbb formációban.

A felek a tanácskozáson áttekintették azt is, hogy hogyan lehetne a még nem elköltött forrásokat a Duna-stratégia céljaira felhasználni.

Ismeretes, hogy a Tanács júniusi ülésén adja végleges jóváhagyását a stratégiára. Addig azonban még június közepén Budapesten újabb tanácskozásra ülnek össze – ezúttal szakértői szinten – a részes felek.