NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Zöld utat adtak az új Területi Agendának2011. május 20.

A Huszonhetek miniszterei zöld utat adtak az új Területi Agendának, amelynek fontos célkitűzése, hogy a területi szempontokat a jövőben a különböző szakpolitikákban és valamennyi kormányzati szinten érvényesíteni lehessen.

A területfejlesztésért felelős miniszterek informális ülésükön egyhangúlag hagyták jóvá a Területi Agenda felülvizsgálatát. A területi kohézió erősítésére 2007-ben Lipcsében elfogadott első agenda (vagy más néven menetrend) felülvizsgálatát egyebek között az azóta eltelt időszak változásai is indokolták.

A 2020-ig érvényes területi agenda azokat a prioritásokat fogalmazza meg, melyek iránymutatóul szolgálnak a tagországok, régiók számára fejlesztési koncepciójuk megfogalmazásakor. Az agenda így egy olyan cselekvés-orientált politikai keretet kínál, mely támogatja a területi kohéziót, és „stratégiai iránymutatást” nyújt a területfejlesztés számára.

Fontos célkitűzés még, hogy a területi szempontokat valamennyi regionális és ágazati fejlesztést szolgáló szakpolitikában figyelembe vegyék és érvényre juttassák, mint ahogy az is, hogy a következő időszakban a területi különbözőségeket, sajátosságokat is figyelembe vevő politikát tudjanak majd az EU-ban megvalósítani.

A menetrend összesen hat területi prioritást fogalmaz meg: így nagy hangsúlyt helyez a többközpontú és kiegyensúlyozott területfejlesztésre, valamint az integrált város- és térségfejlesztésre. Szempont lesz továbbá, hogy olyan fejlesztéseket indítsanak útjára, melyek erősítik a határon átnyúló régiók területi integrációját, valamint a helyi gazdaságokon alapuló régiók versenyképességét.

Az agenda értelmében a jövőben jobban odafigyelnének az egyének, közösségek és vállalkozások elérhetőségének a javítására, akárcsak az ökológiai, természeti és kulturális értékek megfelelő kezelésére.