NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hamarosan kezdődik a vita a jövő kohéziós politikájáról2011. május 22.

Fellegi Tamás szerint a tagállamok alapjában egyetértenek abban, hogy milyen elvek mentén szerveződjön a jövő kohéziós politikája. Eszerint átfogó és hatékony fejlesztéspolitikát kell fenntartani, miközben teljesíteni kell az EU2020 stratégiában rögzített versenyképességgel, gazdasági növekedéssel és munkahelyteremtéssel kapcsolatos általános célkitűzéseket.

A tagállamok jelentősen növelnék a fejlesztéspolitikai eszközök hatékonyságát is, s ebben az ellenőrzésnek, a határidők betartásának, a számonkérésnek mind-mind hangsúlyos szerep jutna. A magyar miniszter fontosnak nevezte, hogy egyetértésre jussanak a megfelelő feltételek kialakításában, ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a kondíciók utólagos felállítását valamennyi tagállam elutasította. A fejlesztési tárca vezetője kiemelte, hogy a következő pénzügyi perspektíváról a valódi vita még csak most fog kezdődni.

Johannes Hahn nem tartotta kizártnak, hogy a jövőben a pénzügyi időszak elején megállapodnak majd a tagállamokkal és a régiókkal bizonyos célokban. Ha ezeket teljesítik, jutalomban részesülnének. A regionális politikáért felelős biztos a jövőre nézve fontosnak nevezte még, hogy a kohéziós politika konkrét eredményeket produkáljon az európaiak számára, mint ahogy azt is, hogy csökkentsék a szűk keresztmetszeteket és a bürokratikus terheket. Hahn továbbá azt nyilatkozata: bizonyos mérhető indikátorokra van szükség annak mérésére, hogy a befektetett pénzt jól költötték-e el.

Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztos kiemelte, hogy a miniszterek legutóbbi ülésen főként minőségi, és nem mennyiségi kérdésekről volt szó. „Ám mennyiségi értelemben visszalépni onnan, ahol most vagyunk a kohéziós politikában, óriási kockázat lenne az EU gazdasági fejlődésére nézve” – vélekedett a biztos. Andor László emlékeztetett arra, hogy „már éledezik” az európai gazdaság, ám ahhoz, hogy egészségesebb növekedési pályára álljon, erősebb kohéziós politikára van szükség.

A soros elnökséget júliustól ellátó Lengyelország szakminisztere, Elzbieta Bienkowska azt közölte, hogy elégedettek a magyar elnökség eredményeivel, melyek szilárd alapokat fektettek le a kohéziós politika jövőjéről szóló vitához. Szerinte Lengyelország példája is azt mutatja, hogy a kohéziós politika jól működik válság idején. „Ezt a politikát még erősebbé kell tenni” – tette hozzá a miniszter. Elzbieta Bienkowska szerint a lengyel-dán-ciprusi trió célja, hogy 2012 végéig lezárják a szabályozásról szóló vitát, ez pedig majd jó alapot biztosít az új finanszírozási keret megvitatásához.