NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Területi szempontok a különböző szakpolitikákban2011. május 25.

Az új Területi Agenda fontos célkitűzése, hogy a jövőben a különböző szakpolitikákban és valamennyi kormányzati szinten érvényesíteni lehessen a területi szempontokat. Célja továbbá, hogy meghatározza a területi dimenzió helyét az Európa 2020 stratégia, a kohéziós politika és a különböző ágazati politikák kapcsolatrendszerében.

A megfogalmazott területi prioritások az alábbiak:
- többközpontú és kiegyensúlyozott területfejlesztés
- integrált város- és térségfejlesztés
- a határon átnyúló régiók területi integrációját erősítő fejlesztések
- a helyi gazdaságokon alapuló régiók versenyképességének fokozása
- az egyének, közösségek és vállalkozások elérhetőségének a javítása
- az ökológiai, természeti és kulturális értékek megfelelő kezelése
.

A Területi Agenda rámutat azokra a kihívásokra (ezek sorában megtalálhatók egyebek között a klímaváltozás földrajzilag eltérő hatásai, a régiók növekvő egymásrautaltsága vagy éppen az energiabiztonsággal kapcsolatos kihívások), melyekre a tagállamoknak megoldást kell találniuk, így pedig akár végső soron a területfejlesztés javára is fordíthatják azokat.

A 2020-ig érvényes területi agenda legfőképpen azonban azokat a prioritásokat fogalmazza meg, melyek iránymutatóul szolgálnak a tagországok, régiók számára fejlesztési koncepciójuk megfogalmazásakor. A dokumentum szövege szerint így az agenda egy olyan cselekvés-orientált politikai keretet kínál, mely támogatja a területi kohéziót és „stratégiai iránymutatást” nyújt a területfejlesztés számára.

Fontos célkitűzés még, hogy a területi szempontokat valamennyi regionális és ágazati fejlesztést szolgáló szakpolitikában figyelembe vegyék és érvényre juttassák, mint ahogy az is, hogy a következő időszakban a területi különbözőségeket, sajátosságokat is figyelembe vevő politikát tudjanak majd az EU-ban megvalósítani.