NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megjelent a Kombinált Hitel Garanciával eljárás végrehajtásában hitelintézetként való közreműködésre jogosító Tanúsítvány felhívása2011. május 30.

Felkerült a honlapra a Kombinált Hitel Garanciával eljárás végrehajtásában hitelintézetként való közreműködésre vonatkozó Tanúsítvány megszerzését támogató felhívás.

A Kombinált Hitel Garanciával (KHG) eljárás lényege, hogy a kereskedelmi banki módszerekkel nem kellő mértékben finanszírozható, de hitelképes magyarországi székhelyű, illetve az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és a Magyar Köztársaság területén fiókteleppel rendelkező mikro-, kis-, és középvállalkozások számára a hitelintézet bevonásával a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében kiírt pályázatok és a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében kiírt tükör-pályázatok által finanszírozott vissza nem térítendő támogatást, illetve a GOP 4. prioritás keretében a hitelintézetek által nyújtott, garanciaszervezetek által garantált hitelhez viszontgaranciát együttesen biztosítson.

A felhívás célja, hogy a KHG eljárásban hitelintézetként részt venni kívánó szervezetek számára az eljárásban való részvételre feljogosító KHG Tanúsítvány kerüljön kiadásra. A KHG Hitelintézeti Tanúsítvány 2013. június 30-ig lesz érvényes. A Tanúsítvány a kiadás napjától hatályos, vagyis ettől az időponttól kezdve a Hitelintézet jogosult a KHG eljárásban való részvételre. Jelen pályázati kiírásra a Magyarországon székhellyel rendelkező kereskedelmi-, és fejlesztési bank pályázhat, amely tevékenységi körében vállalati finanszírozást végez. A Tanúsítvány odaítélésekor a hitelintézetek nem részesülnek közvetlen pénzügyi támogatásban. A Tanúsítvánnyal a hitelintézetek jogosultak az Új Széchenyi Terv keretében kiírt egyes pályázatokhoz (GOP 3.2.1, KMOP 1.2.1, GOP 2.1.1 és GOP 2.1.4 kódszámúakhoz) kapcsolódóan a KHG eljáráson keresztül történő hitel nyújtására a pályázati felhívásban leírtaknak megfelelően.

A KHG eljárás keretében a hitelintézet a KKV-k (mint végső Kedvezményezettek) által megvalósított, utófinanszírozott vissza nem térítendő támogatással rendelkező projektekhez nyújt, 25%-os támogatási mértékű, állami viszontgaranciával támogatott hitelt.  A támogatáshoz kapcsolódóan a kedvezményezett a projekt befejezésétől számított 3 évig köteles a támogatás visszafizetésének terhe mellett fenntartani a projektet. A fenntartási időszakra a Kedvezményezett a támogatás 50%-ának megfelelő összegű bankgarancia nyújtására kötelezett, amelyet a KHG eljárás keretében a Hitelintézeten keresztül biztosít.

A nyilatkozatok benyújtása 2011. június 1-től a jelen felhívás visszavonásáig lehetséges.