NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Korszerűbb szabványosítással ösztönöznék az innovációt2011. június 2.

A szabványosítási eljárások felgyorsítását, egyszerűsítését és korszerűsítését tűzik ki célul az új bizottsági javaslatok. A testület reményei szerint az új intézkedések ösztönözni fogják az innovációt, és hozzájárulnak Európa globális gazdasági szerepének megerősödéséhez.

Egy jó szabvány megkönnyítheti a fogyasztók életét, előmozdíthatja a fenntarthatóságot, valamint fokozhatja Európa versenyképességét és technológiai vezető szerepét a globális piacon. A Bizottság éppen ezért azt szeretné, ha a jövőben minél több szabványt minél gyorsabban dolgozhatnának ki Európában, ennek érdekében pedig számos jogalkotási és nem jogalkotási intézkedésre tett javaslatot.

A jogalkotási intézkedések a közleményhez tartozó, hatásvizsgálattal kísért, a szabványosításról szóló rendelettervezetben találhatók, amely naprakésszé teszi, és egységes szerkezetbe foglalja a meglévő európai jogszabályokat. A nem jogalkotási intézkedések között vannak bizottsági intézkedések és az európai szabványosítási rendszer más szereplőinek címzett ajánlások is.

A cél a szabványosítási eljárások felgyorsítása, egyszerűsítése és korszerűsítése, lehetővé téve ezzel, hogy az egyes ágazatok által kidolgozott szabványokat bizonyos európai szabványokká lehessen alakítani. Így a jövőben szempont lesz egyebek között, hogy több nemzetközi szabványt dolgozzanak ki azokban az ágazatokban, ahol Európa globális vezető szerepet tölt be. Emellett fontos lesz az is, hogy az innovatív termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó európai szabványokat (ebbe a körbe tartozhat például az ökotervezés, az épületek energiahatékonysága, a nanotechnológia vagy a biztonság) gyorsabban dolgozzák ki és fogadják el.

Az európai szabványokat – a testület elképzelései szerint – a fogyasztókat, kisvállalkozásokat, környezetvédelmi és szociális szervezeteket képviselő szervezetek segítségével kellene kidolgozni.

Az Európai Bizottság növelné a szolgáltatásokra vonatkozó szabványok számát is, így juttatva kereskedelmi előnyökhöz a vállalkozásokat. Könnyebbé és gyorsabbá válna mindemellett azoknak az IT-szabványoknak az európai elismerése, melyek az internetnek a közbeszerzésben, az uniós szakpolitikákban és jogszabályokban való alkalmazását erősítenék. A testület szerint ez élénkítené az innovációt, csökkentené az adminisztratív költségeket, és hozzájárulna egy valóban digitális társadalom kiépítéséhez.

A Bizottság azt ígéri, hogy a jövőben elmélyíti együttműködését a vezető európai szabványügyi szervezetekkel (azaz az Európai Szabványügyi Bizottsággal, az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottsággal és az Európai Távközlési Szabványügyi Intézettel), lehetővé téve ezzel, hogy szabványaik gyorsabban elérhetővé váljanak. Az e szabványokat alkalmazó vállalkozások kompatibilisabbá tehetik termékeiket más termékekkel, így a fogyasztók számára a termékek szélesebb palettája lesz alacsonyabb áron elérhető.

A Bizottság által javasolt intézkedések közül vannak, amelyeket azonnal végrehajtanak, míg a többihez szükség lesz az Európai Parlament és az Európai Tanács jóváhagyására.