NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Folyik a helyezkedés a költségvetési vitában 2011. június 8.

A 2012-es EU-költségvetésben reálértéken befagyasztanák a kiadásokat az európai liberálisok, akik mindezeken túl azért lobbiznak, hogy az elköltetlen költségvetési pénzeket a jövőben ne fizessék vissza a tagállamoknak, hanem görgessék tovább a következő évre.

Az EP harmadik legnagyobb képviselőcsoportja, a liberálisok (ALDE) azt szeretnék, ha a 2012-es EU-költségvetésben reálértéken befagyasztanák a kiadásokat, ami a gyakorlatban csupán az infláció mértékével megegyező (kb. 3 százalékos) emelést jelentene. „El akarjuk kerülni a vitát, amelyet tavaly a 2011-es költségvetésről folytattunk” – idézte az Agence Europe a liberálisok frakcióvezetőjét. Guy Verhofstadt felidézte, hogy annak idején két egymásnak feszülő csoport volt: az egyik, amelyik a 2010-es szinten akarta befagyasztani a pénzeket, a másik pedig jelentős mértékben növelni kívánta a 2011-es költségvetés számait.

Az Európai Bizottság áprilisban ismertetett elképzelései szerint azonban az uniós szintű kiadások 4,9 százalékkal növekednének a 2012-es büdzsében, igaz, öt nettó befizető ország, köztük Németország, Franciaország és Nagy-Britannia, már akkor a reálértéken történő befagyasztás mellett lobbizott. Most hasonló pozíciót foglalnak el a liberálisok is. Verhofstadt szerint ugyanis a jelenlegi gazdasági helyzet és az a tény, hogy az uniós tagállamok egy része megszorításokra kényszerül, mind arra késztette őket, hogy egy „realisztikus álláspontot” kövessenek a 2012-es büdzsé ügyében.

Az ALDE mindemellett azért lobbizik, hogy az elköltetlen költségvetési pénzeket ne fizessék vissza a tagállamoknak, hanem görgessék tovább a következő költségvetési évre. „Évente 4-5 milliárd eurót kerül (így) vissza a tagállamok kasszájába” – magyarázta a liberális politikus, aki amellett érvelt, hogy ezt a pénzt inkább vissza kellene pumpálni a büdzsébe (a liberálisok szerint például a 2011-es költségvetésből akár 4,5 milliárd eurót is át lehet vinni a 2012-es költségvetési évre). Ezt a pénzt olyan célokra és intézkedésekre lehetne fordítani, mint az EU2020-as stratégia vagy az új arab demokráciák támogatása.

Verhofstadt elmondta azt is, hogy már tárgyalásokat kezdtek az Európai Parlament többi képviselőcsoportjával, és a legtöbb reakció pozitív volt. Ezzel szemben például Sidonia Jedrzejewska lengyel, néppárti jelentéstevő azt mondta, hogy ezeket a (tagállamoknak történő) visszafizetéseket szerinte nem kellene blokkolni.

Az Europolitics számításai szerint ráadásul a liberálisok javaslata alapján a 2012-es büdzsé izmosabb is lenne a Bizottság által javasoltnál. Ez utóbbi értelmében ugyanis a 2012-es költségvetés 132,74 milliárd euróra rúgna. Az ALDE elképzelései mentén azonban a 2011-es költségvetésnek az infláció mértékével (2,7%) történő megemelése, valamint a 2010-es költségvetési többlet (4,5 milliárd euró) együttesen 134,46 milliárd eurót tenne ki. A liberális képviselőcsoport és a Bizottság javaslata közötti különbség 1,72 milliárd eurót tenne ki, az előbbi javára.


Bár a németeknek nem sikerült a tagállamok többségét maguk mögé állítaniuk, de lehetséges, hogy nyolc tagállam (közük Nagy-Britannia és Franciaország), ha különböző mértékben is, de bírálta a Bizottság által javasolt emelést. Tizenegy tagország ugyanakkor a Bizottság javaslatát „jó kiindulási pontnak” nevezte.