NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az EU-elnökség átvételére készülnek a lengyelek2011. június 8.

A lengyelek elnökségi félévük során nagy figyelmet kívánnak fordítani majd arra, hogy Európa megőrizze nyitottságát, az egyik legfontosabb rendezvénynek a magyarok társelnökletével szeptemberben megrendezendő keleti partnerségi csúcsot tartják, és alapvetően nem tartanak attól, hogy az októberi parlamenti választások megzavarnák az elnökség menetét.

A 2011-es esztendő Közép-Európa éve – hangsúlyozta Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár, miután lengyel kollégájával, Mikolaj Dowgielewicz-cel az elnökségi stafétabot júliusban esedékes átadás-átvételéről egyeztettek. Az ilyenkor szokásos ünnepélyes ceremóniát július elsején Varsóban tartják. A magyar államtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar elnökségi félévből már csak huszonnyolc nap hátra, hozzátéve, hogy ezzel a spanyol-belga-magyar trió elnökség időszaka lezárul, a lengyelek ugyanis a következő másfél évben a dánokkal és a ciprusiakkal fognak hármas elnökségi csapatot alkotni.

Győri Enikő rámutatott, hogy a magyar elnökség is több dossziét megörökölt elődeitől (ezek közé tartozott egyebek között az új pénzügyi szabályozás kialakítása), és hozzátette egyúttal, hogy lesznek olyan területek, ahol a magyar elnökség már megkezdte az előkészítést, de ezen kezdeményezések, ügyek továbbvitele már a lengyelekre hárul. Az államtitkár az eddigi eredmények közül egyebek között kiemelte a romastratégia és a Duna-stratégia kidolgozását, valamint azt, hogy a közös energiapiac megteremtését célzó stratégiai döntések születtek. „A magyar elnökség végére Európa erősebb lesz” – húzta alá.

Mikolaj Dowgielewicz méltatta a magyar elnökség teljesítményét, és közölte, hogy elnökségük alatt egyebek között nagy figyelmet fognak fordítani arra, hogy Európa megőrizze nyitottságát (egyúttal reményét fejezte ki, hogy még a magyar elnökség alatt lezárulhatnak a horvát tárgyalások, az év végéig pedig Szerbia megkaphatja a tagjelölti státuszt), emellett fontos szempont lesz még a gazdasági növekedés és konvergencia erősítése is.

A lengyel államtitkár közölte, hogy 2011 második félévének egyik legfontosabb elnökségi eseménye lesz a keleti partnerségi csúcs, melyet szeptember 29-30-án tartanak majd Lengyelországban. Szerinte ez az esemény jó alkalom lesz arra, hogy felhívják a figyelmet a keleti partnerségben résztvevő államokra. Mikolaj Dowgielewicz egyúttal azon meggyőződésének adott hangot, hogy ezen partnerországok számára a következő hónapokban egy „jobb ajánlatot” kell kidolgozni, például a vízumkiadással vagy gazdasági és politikai reformok támogatásával összefüggésben.

A lengyel államtitkár szerint nem kellene, hogy az októberben esedékes lengyelországi parlamenti választások bármiféle fennakadást okozzanak az elnökségi munkában, kiemelve, hogy az elnökségi prioritásokat illetően szinte teljes egyetértés van a pártok között