NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

IEA: kiszámítható és vonzó környezet kell az energiaberuházásokhoz2011. július 15.

Magyarországnak vonzó környezetet kell teremtenie, ezzel ösztönözve az energiainfrastruktúrákba történő befektetéseket – vélekedett Budapesten a Nemzetközi Energia Ügynökség főigazgatója, miután bemutatta az általa vezetett szervezet értékelését a magyar energiapolitikáról.

Magyarországnak kiszámítható és vonzó keretfeltételeket kell létrehoznia, ezzel is bátorítva az energiainfrastruktúrákba történő befektetéseket – jelentette ki Budapesten a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) főigazgatója. Nobuo Tanaka emlékeztetett arra, hogy az áram iránti kereslet várhatóan nőni fog az országban, a termelési kapacitások azonban elöregednek. Éppen ezért ösztönözni kell azokat a beruházásokat, melyek a hálózatok fejlesztésére, a kapacitások bővítésére irányulnak.

Az IEA főigazgatója mindezeken túl szorgalmazta az energiahatékonyság fokozását, és úgy vélte: ezen cél elérését a kormány különböző ösztönzőkkel (például alacsony kamatozású hitelek nyújtásával) segíthetné. Az ügynökség továbbá fantáziát lát még a távhővezetékek modernizálásában, az épületek energiahatékonyságának javításában (így a lakásonkénti távhőmérés bevezetésében is).

Tanaka elismeréssel szólt Magyarországnak a régió energiabiztonságának kialakításában végzett tevékenységéről, és azt javasolta hazánknak, hogy továbbra is játsszon vezető szerepet a regionális energiapiac integrációjában.

A sajtótájékoztatón mutatták be azt a jelentést, melyet az IEA készített a magyar energiapolitikáról (hazánkról legutóbb 2006-ban készült hasonló értékelés). A felülvizsgálat párhuzamosan zajlott a magyar energiastratégia előkészítésével; ez utóbbi Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter bejelentése szerint szeptemberben kerül a parlament elé. Szeptember-október az az időpont is, amikorra meglesz a magyarországi stresszteszt eredménye, ezt követően születhet döntés az atomenergia felhasználásáról.