NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hétmilliárd eurót oszt ki jövőre az EU kutatásfejlesztésre2011. július 21.

Hosszú távon 450 ezer új munkahelyet ígér az Európai Bizottság attól az összesen hétmilliárd eurós kutatásfejlesztési pályázattól, amelynek részleteit most mutatta be a testület.

Nagy volumenű, összesen 7 milliárd euró értékben hirdet pályázatokat az Európai Bizottság az úgynevezett Hetedik Kutatási Keretprogramon belül. A 2012-re vonatkozó munkaprogram részeként ez a támogatási csomag a legnagyobb az Európai Bizottság történetében – mondta a bemutatón a kutatásfejlesztésért felelős EU-biztos.

Máire Geoghegan-Quinn elmondta, a pályázati csomag rövid távon 174 ezer, hosszú távon 450 ezer állandó munkahelyet teremt majd szerte Európában, miközben 15 év alatt 80 milliárd euróval növelheti meg az európai uniós GDP-t.

Az ír biztos elmondta, a mostani pályázatokkal főként olyan kutatásokat szeretnének támogatni, amelyek a válság miatt elhatalmasodott szociális kihívásokra reagálnának. „Egyetemek, kutatási szervezetek és az ipar mintegy 16 ezer szereplője számíthat uniós forrásokra jövőre” – mondta Geoghegan-Quinn. A munkahelyteremtés áll a középpontban, de a pályázatok köre széles, tette hozzá az EU-biztos, kifejtve, hogy ugyanúgy belefér a rákkutatás, mint az elektromos autók fejlesztésének támogatása is.

A hétmilliárd euróból egymilliárdot kifejezetten a kis- és középvállalkozásoknak szán Brüsszel. Ezen túlmenően 1,3 milliárd eurót fordít az EU az információs technológia fejlesztésére, 900 milliót a kutatók mobilitására, 656 milliót pedig az egészségügyi kutatásokra.

488 millió euró értékben igényelhetők uniós pénzek a nanotechnológia fejlesztésére, 313 millió eurót lehet majd fordítani a tisztább közlekedési technológiák kutatására, 307-et pedig a biogazdaságra. Máire Geoghegan-Quinn szerint 265 millió eurónyi pénzt hirdet meg Brüsszel környezetvédelmi pályázatokra.

Külön díjazná a Bizottság a női kutatókat, és 40 millió euró értékben az „intelligens városok” is igényelhetnének pénzt az EU kutatási alapjaiból, amennyiben a forrásból energiatakarékos és „okos” közlekedési rendszereket építenek.

Máire Geoghegan-Quinn elmondta, a 2014-2020 közötti pénzügyi perspektíva időszakára 46 százalékos költségnövekedést javasolt a Bizottság. A 2007-2013 közötti 56 milliárd euró helyett a következő hét évben már 80 milliárd eurót fordítana az EU kutatásfejlesztésre. Még érzékletesebb az ír EU-biztos statisztikája arról, amely szerint 2020-ban már kétszer annyi pénzt lehetne költeni innovációra, mint 2007-ben.

Megismételte, hogy megnövekedett pénzzel végre ki lehetne terjeszteni az Innovációs Uniót, véleménye szerint ugyanis Európa csak teljesen egységes szabályokkal vehetné fel a versenyt az Egyesült Államokkal és Kínával szemben.