NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

2012-es büdzsé: kismértékű emelést szorgalmaz a Tanács2011. július 25.

A Miniszterek Tanács az európai bizottsági javaslathoz képest valamelyest csökkentené a 2012-es uniós költségvetésre szánt összegeket. A nagy alkudozás majd ősszel kezdődik az EP-vel.

Az idei évhez képest – a kifizetések szintjén – 2,02 százalékkal több pénzt szán a 2012-es költségvetésre a Miniszterek Tanácsa, amely írásos eljárás keretében fogadta el erről szóló álláspontját. A Tanács tájékoztatása szerint az osztrák, a dán, a finn, a holland, a svéd és a brit küldöttségek a javaslat ellen szavaztak.

A javasolt emelés megegyezik a Bizottság által előrejelzett 2012-es infláció várható mértékével (2%), így a tanácsi pozíció lényegében a költségvetés befagyasztását jelenti.

A kifizetések szintjén a Tanács 129,088 milliárd euróval, a kötelezettségvállalások szintjén pedig 146,245 milliárd euróval számol. A tagállamok így a kifizetések szintjén 3,65 milliárd euróval, míg a kötelezettségvállalások szintjén 1,59 milliárd euróval pumpálnának kevesebbet a jövő évi költségvetésbe, mint ahogy azt a Bizottság eredetileg elképzelte.

A Tanács szem előtt tartotta az adminisztratív kiadások kordában tartását, így közleménye szerint a kifizetések szintjén az erre adandó összegek emelését 0,5 százalékig korlátozta. A testület a saját adminisztratív költségvetését 5,45 százalékkal csökkentette az idei évhez képest.

A lengyel elnökség a fenti álláspont alapján kezd majd tárgyalásokat az Európai Parlamenttel a jövő évi büdzséről; az EP a tervek szerint október végén foglal állást az ügyben. Ha álláspontjaik nem egyeznek, az intézmények képviselőinek november elejétől számolva három hetük lesz arra, hogy közös nevezőre jussanak.