NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Twinning Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Nyertes magyar projektek 2011-ben2011. augusztus 25.

2011. augusztusáig már hét hazai intézmény könyvelhetett el sikert benyújtott Twinning pályázatával, melyek között vannak többszörösen is győztes intézmények. A részvételi formát tekintve egyaránt megtalálhatóak önállóan, konzorciumban vezető és junior partnerként benyújtott nyertes pályázatok, illetve két esetben szakértők felajánlásával vesz részt magyar intézmény más EU-tagállamok által megvalósított Twinning projektekben.

A sikeres szériát év elején intézményünk, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség indította el a „Kapacitásfejlesztés az EU kohéziós politikájából származó támogatások hatékony felhasználása érdekében” elnevezésű Twinning pályázat elnyerésével Horvátországban. Az NFÜ Litvánia junior partnereként vesz részt a projekt megvalósításában, melyre 2011-2013. között kerül sor. A litván-magyar konzorciumnak igen erős, több, a Twinning programban rendkívül sikeres régi tagállamot is felvonultató, nemzetközi mezőnyben sikerült győzedelmeskednie. Az NFÜ szakértői litván kollégáikkal a Strukturális Alapok és a Kohéziós Alap horvátországi felhasználásának általános koordinációjában, szabályszerű és hatékony pénzügyi menedzsment folyamatok kialakításában, és a programok rendszeres és hatékony monitoringjának megvalósításában nyújtanak segítséget a kohéziós politika megfelelőségi vizsgálatára készülő Horvátország számára.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet osztrák és német intézmények junior partnereként a koszovói Mezőgazdasági, Erdőségi és Vidékfejlesztési Minisztérium számára nyújt szakmai támogatást a törvényalkotásban és az eljárásrendek fejlesztésében. Koszovó ezáltal kívánja fokozni a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szektor hozzájárulását az ország gazdasági növekedéséhez, valamint EU-konformmá tenni a mezőgazdasági és vidékfejlesztési programot. A VM a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal együttműködésben, litván-magyar konzorcium junior partnerként Szerbiában is sikeresen szerepelt, az élelmiszerbiztonsági és állatjóléti kapacitásbővítést célzó projekt megvalósítását nyerte el. A projekt keretében az uniós szabályozásnak és legjobb gyakorlatoknak megfelelő élelmiszerbiztonsági- és minőségi, valamint állatjóléti törvények és szabályozás kerülnek kialakítására. A cél a szerb agrárszektor hatékonyabbá, nemzetközi szinten versenyképesebbé tétele és ezzel párhuzamosan az EU csatlakozásra való felkészítése. Ezen túlmenően kiemelt hangsúlyt fektetnek az állatorvosi, növény-egészségügyi és népegészségügyi laboratóriumok fejlesztésére és az ez irányú ellenőrzések fokozására.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a brit Élelmiszer és Környezetkutató Ügynökséggel kötött konzorciumban nyerte el junior partnerként. A projekt célkitűzése a montenegrói Növényegészségügyi Igazgatóság adminisztratív és technikai kapacitásbővítésének támogatása és elősegítése a növényegészségügy területén, úgy mint növényegészség, növényvédelemi termékek és élelmiszerbiztonság uniós szabályoknak történő megfeleltetése.

Az Országgyűlés Hivatala 2011 folyamán már két parlamenti kapacitásfejlesztési projektet is elnyert, az egyiket Albániában, a másikat pedig Koszovóban. Az Országgyűlés Hivatala a francia nemzetgyűlés és szenátus bevonásával az albán parlament ellenőrző és felügyeleti tevékenységének javításában vesz részt az ország EU-integrációs folyamatának előmozdítása érdekében. A projekt részét képezi az albán parlamenti államapparátus kapacitásainak bővítése, a parlamenti költségvetés és humánerőforrás menedzsment, valamint az országgyűlés kommunikációs tevékenységének fejlesztése.
A koszovói Twinning projekt a közigazgatás hatékonyságának és szakértelmének növelése és az EU-integrációból adódó feladatok sikeresen ellátása érdekében törekszik a parlament kapacitásfejlesztésére. Az Országgyűlés Hivatala számos hazai és külföldi szakember bevonásával nyújt segítséget a koszovói parlament elnökségének és bizottságainak a legjobb uniós tagállami gyakorlatok megvalósításához.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala a török Igazságügy Minisztérium Bíróképző Akadémiájának hatékony és szakszerű kialakításának projektjét nyerte el a német-magyar konzorcium junior partnereként. A projekt fő célkitűzése a magas szakmai színvonalú, török bíróképző akadémia létrehozása erős és független képzést nyújtó szervezet kialakításán keresztül, valamint a hatékony és eredményes, az EU standardokkal összhangban lévő bírói rendszer kialakítása.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal számos szakértőjével képviselteti magát két Örményországi twinning projektben. Az egyik projekt keretében az örmény Állami Bevételek Bizottságának nyújtanak szakmai támogatást az EU legjobb gyakorlatok alapján létrejött specifikus vámszabályzási eljárások kialakításában és alkalmazásában litván és finn szakértő kollégákkal együtt.

A dán-görög konzorcium keretében a magyar szakértők az örmény szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogszabályok végrehajtásának megerősítésében vesznek részt a legjobb nemzetközi gyakorlatok alkalmazása és megvalósítása által. A hazai szakemberek az átfogó szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogok védelme érdekében tett intézkedések bemutatásában, és megértésében segítik örmény kollégáikat a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogok védelme érdekében végrehajtandó irányelvek és reformstratégiák megalkotásával.