NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Twinning Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hazai sikertörténet2011. augusztus 25.

Az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatósága hírlevelében követendő példaként emelte ki a magyar Országgyűlés Hivatala által Horvátországban megvalósított Twinning Light projektet.

A projekt 2010. január-július között valósult meg Horvátországban, melynek keretében az Országgyűlés Hivatalának munkatársai számos más európai ország parlamenti szakértőinek bevonásával nyújtottak szakmai segítséget a horvát parlamentnek az uniós csatlakozásukra való felkészülésben. A széles nemzetközi szakértői csapat bevonása lehetővé tette, hogy a horvát parlament számos tagállami jó gyakorlatot ismerhessen meg, ezzel elősegítette, hogy Horvátország hatékonyan tudja teljesíteni az uniós jogi előírásokat.

A projekt eredményeképpen a horvát országgyűlés és kormány közti munkakapcsolat jelentős javulása volt tapasztalható az uniós ügyekben való döntéshozatal területén. Emellett a horvát országgyűlés, mint a horvát állampolgárok képviseletében eljáró testület, fokozottabb intenzitással vesz részt a horvát társadalom EU iránti figyelmének felkeltésében, ez pedig kiemelkedő mértékben járul hozzá, hogy a közvélemény Horvátország közeljövőbeli uniós tagsága kapcsán megfelelően tájékozott lehessen.

Az Országgyűlés Hivatala kiemelten aktív szereplője a Twinning programnak, melynek keretében már számos sikeres projektet valósított meg. 2006-ban Romániában a francia-magyar konzorciumban junior partnerként, 2007-ben Törökországban vezető partnerként az olasz Képviselőház bevonásával, 2008-ban Moldovában szintén a franciák mellett junior partnerként vett részt az érintett országok parlamentjeinek „reformjában”, számos kiváló hazai szakértő bevonásával. 2011 első félévében további két Twinning projekt megvalósításának jogát nyerte el a nyugat-balkáni térségben, Koszovóban és Albániában. Mindkét projekt a parlamentek kapacitásbővítését és az EU-integráció elősegítését célozza. Az említett projektek megvalósítása során összesen mintegy 110 hazai szakember vett részt, akik minőségi munkájukkal nagymértékben növelték Magyarország presztízsét és jó hírét a térségben, valamint külgazdasági és külpolitikai szempontból is fontos szakmai kapcsolatokat építettek ki hazánk számára.