NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

EU-támogatással fejlesztenek a szlovén-magyar határ mentén2011. szeptember 13.

2011. szeptember 6-án Lendván ünnepélyes keretek közt írták alá a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2. pályázati felhívása keretében nyertes projektek támogatási szerződését. A Program keretében több mint 27,5 millió euró uniós forrást fordíthatnak a két ország pályázói közös, határon átnyúló projektek megvalósítására.

SI_HU

A Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program második pályázati felhívása keretében 2011 márciusában a Program Közös Monitoring Bizottsága 22 nyertes projektet választott ki. A magyar és szlovén partnerek szoros együttműködésében megvalósuló projekteknek megítélt közösségi támogatás értéke 13,1 millió euró, azaz közel 3,7 milliárd forint. Azon nyertes Vezető Partnerekkel, akik már sikeresen teljesítették a szerződéskötési feltételeket a Program Irányító Hatóságának vezetője, Hermina Golob igazgatóasszony írta alá a támogatási szerződéseket. A jelenlévőket a magyar fél részéről Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatóságának főigazgatója köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta, hogy „a szlovén-magyar közös projektek eredményeként a határ menti területek között intenzív gazdasági-társadalmi kapcsolatok alakulnak ki”. A főigazgató által kiemelt együttműködés összhangban áll a kormány által 2011 januárjában útjára indított Új Széchenyi Terv stratégiájával is, amely a gazdaságélénkítésre és a munkahelyteremtésre fókuszál.

A Program átfogó stratégiai célkitűzése, hogy a szlovén-magyar határ menti régió olyan területet képviseljen a térképen, amely kulturális, egészségügyi és természeti szempontból is kiváló élet- és munkakörülményeket biztosít. Pályázatok benyújtására Magyarországon Vas és Zala megye, Szlovéniában Pomurje (Muravidék) és Podravje régió nonprofit szervezetei jogosultak.

A Program keretében számtalan sokszínű projekt megvalósítására kerülhet sor a közös idegenforgalmi desztináció fejlesztése, a kultúra megőrzése és fejlesztése, a határon átnyúló közlekedési kapcsolatok javítása, a területfejlesztési együttműködés, a megelőző egészségápolás, a környezetvédelem és –gazdálkodás, illetve a hatékony energiafelhasználás területén.
Az aláíró ünnepségen két, a Program első pályázati felhívásának keretében támogatott projektet is bemutattak. A Muraszombati Területi Kézműves Kamara a Pannon gasztronómiai élmények című projekt Vezető Partnereként gondoskodott a résztvevők konyhaművészeti élményeiről. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a Harmóniában a tájjal című projekt Vezető Partnereként mutatta be a fenntartható tájmegőrzés eredményeit. Az eseményt kulturális program színesítette.

További információk a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programról a http://www.si-hu.eu/start_hu/ honlapon találhatók.