NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Twinning Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kormányhatározat az ikerintézményi programban való magyar részvétel elősegítése érdekében2011. szeptember 19.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága (NFÜ NEP IH), mint Nemzeti Twinning Koordinátor elkötelezett a magyar intézmények ikerintézményi (Twinning) programban való fokozott és hatékonyabb részvételének elősegítése iránt.

A Twinning program koordinációjának ellátása során szerzett gyakorlati tapasztalatok, valamint az augusztus folyamán közzétett elektronikus kérdőív eredményei is rávilágítanak arra, hogy a Twinning programban való részvétel során a hazai intézmények számos olyan akadállyal szembesülnek, melyek rendezése széleskörű kormányzati támogatást és együttműködést igényel.

Ezen akadályok, hiányosságok között említhető a Twinning program az ikerintézményi program nyújtotta lehetőségek és előnyök az érintett intézményekben az egyes releváns szinteken (döntéshozók, intézményi ikerintézményi felelősök, potenciális szakértők) sok esetben kevéssé ismertek. A 1296/2011. (VIII. 24.) számú kormányhatározat az első fontos lépés annak érdekében, hogy a kormányzati szereplők figyelmét az ikerintézményi programra irányítsuk. A kormányhatározat feladatként tűzi ki az Ikerintézményi Stratégia teljes körű felülvizsgálatát, mely a Twinning programban való magyar részvétel kapcsán középtávú célokat fogalmazhat meg. Emellett ez év végéig lépések történnek a jogszabályi környezet felülvizsgálatát érintően is, annak érdekében, hogy a hazai szabályozás minél teljesebb mértékben összhangba kerüljön a Twinning Kézikönyv rendelkezéseivel, és egységes, egyben rugalmas és versenyképes kereteket biztosítson a hazai intézmények és szakértők Twinning projektekben való részvétele érdekében. A sikeres magyar Twinning projektekhez természetesen a megfelelő kompetenciákkal bíró szakértők rendelkezésre állása elengedhetetlen, így a célok között megjelenik egy továbbképzési, kiválasztási, utánpótlási program kidolgozása is.

A határozatban foglalt feladatok végrehajtása széleskörű kormányzati cselekvést igényel, és az érintettek, így a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Külügyminisztérium és a külképviseletek, a szaktárcák és további pályázásra jogosult intézmények közti hatékony együttműködés és információáramlás a jövőben is előfeltételét képezi a sikeres magyar szereplésnek az ikerintézményi programban. A kijelölt feladatok végrehajtása során közös törekvés, hogy minél több, a Twinning projektekben gyakorlati tapasztalattal bíró intézmény javaslatait figyelembe vegyük, és az egyeztetésekbe az érintettek széles körét bevonjuk.