NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Twinning Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Horvátországban nyert el twinning projektet2011. október 12.

2011 szeptemberében megkezdődött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által Horvátországban elnyert, „Kapacitásfejlesztés az EU kohéziós politikájából származó támogatások hatékony felhasználása érdekében” elnevezésű Twinning pályázat két éves megvalósítási szakasza.

A projekt célja az EU források fogadására és kezelésére szolgáló horvátországi intézményrendszer kapacitásainak fejlesztése, és az ehhez szükséges jogszabályi háttér kidolgozását. Az NFÜ a litván Központi Projektmenedzsment Ügynökség és a litván Pénzügyminisztérium junior partnereként vesz részt a projekt megvalósításában, melynek kedvezményezettjei a horvát fejlesztési koordinációs hivatal (CODEF) és a horvát Pénzügyminisztérium.

A projekt ünnepélyes nyitókonferenciájára 2011. szeptember 27-én került sor a zágrábi Mimara múzeumban, melyen hazánkat Iván Gábor nagykövet úr képviselte. Köszöntőbeszédében kifejtette, hogy a magyar elnökség egyik legjelentősebb eredményének tekintik, hogy a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal sikeresen lezárultak. Kiemelte azt is, hogy hazánk eddig is aktívan részt vett Horvátország uniós felkészítésében a twinning program keretein belül (bevándorlási-menekültügyi területen, közbeszerzések jogi szabályozása, illetve a horvát Parlament EU csatlakozására való felkészítése), a jelen twinning projekt pedig hozzájárul Horvátországnak az EU-s kohéziós politika 2014. utáni pénzügyi időszakára való felkészüléséhez is.

Horvát részről külön üdvözölték, hogy a projektben résztvevő magyar és litván szakértők mindegyike személyesen is részt vett nyolc évvel ezelőtt a strukturális alapok fogadásához szükséges előkészítő folyamatokban így értékes elméleti ismeretekkel és gyakorlati tapasztalatokkal szolgálhatnak a jelenlegi és a következő, uniós költségvetési periódusra való felkészülésben. A projekt egyben kiváló lehetőséget teremt arra is, hogy a három ország uniós fejlesztési pénzekkel foglalkozó szervei megteremtsék egy hosszú távú együttműködési kapcsolat alapjait.

A projektben a litván és magyar rövid távú szakértők mellett brit kollégák is részt vesznek. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részéről 14 szakértő támogatja a projekt megvalósításának folyamatát. A projekt két fő komponensre tagolódik. Egyrészt elkészülnek a stratégiai és programozási dokumentumok, kialakításra kerül a monitoring és jelentéstételi rendszer a belső eljárásrendek. Másrészt a pénzügyi irányítási és ellenőrzési rendszerek kidolgozása, a horvát intézmények megfelelőségi vizsgálatra való felkészítése valósul meg.