NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Magyarország, Norvégia, Izland és Liechtenstein aláírta az Európai Gazdasági Térség és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok újabb időszakáról szóló megállapodásokat2011. október 14.

Norvégia, Izland és Liechtenstein képviselői 2011. október 12-én, a gödöllői vasútállomás Királyi Várójában Magyarországgal együtt aláírták a mintegy 40 milliárd forint felhasználását lehetővé tevő megállapodásokat. Az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok végrehajtásáról szóló megállapodások a magyar-norvég együttműködés szempontjából kiemelt fontosságú kezdeményezések támogatását teszik lehetővé, a környezetvédelemtől, a civil szervezeteknek szóló alap felállításán át, a tudományos kutatásokig.

A megállapodásokat a donor országok nevében Norvégia magyarországi nagykövete, Siri Ellen Sletner és Izland Magyarországra akkreditált nagykövete, Stefán Skjaldarson, a Magyar Köztársaság nevében pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Dr. Kovács Tamás Iván írták alá.

Az ünnepélyes aláírási ceremónia helyszíne a gödöllői vasútállomás Királyi Várója, mely az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok előző időszakában elnyert támogatás segítségével nyerhette vissza régi pompáját.

Magyarország a Finanszírozási Mechanizmusok új időszakában mintegy 40 milliárd forintos (153 millió eurós) részesedésével a harmadik legnagyobb kedvezményezett ország lesz a 15 támogatásra jogosult EU-tagállam között. A legnagyobb összegű támogatás a környezetvédelem, a kutatás-fejlesztés és a civil szervezetek kapacitásfejlesztése területén áll majd rendelkezésre.

„A Mechanizmusok fő célja a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentése Európában, valamint a kétoldalú kapcsolatok erősítése Norvégia és Magyarország között. Nagy örömünkre szolgál, hogy az országaink közötti kapcsolatok felélénkültek. Az együttműködést a következő évek során tovább szeretnénk erősíteni” – hangsúlyozta Norvégia magyarországi nagykövete, Siri Ellen Sletner.

A 2016-ig felhasználható forrásokat a három donor ország, Norvégia, Izland és Liechtenstein a szolidaritás jegyében bocsátja Magyarország rendelkezésére. A források mintegy 97%-át Norvégia biztosítja.