NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az Új Széchenyi Terv keretében a beregi árvízapasztási és ártérfejlesztési projekt támogatásáról döntött a kormány2011. október 19.

A kormány jóváhagyta a Beregi tározó 50 millió euró támogatási igényt meghaladó nagyprojekt javaslatot. A tervezett projekt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén valósul majd meg és célja a Beregi árapasztó tározó megépítése, amely a Vásárhelyi terv továbbfejlesztése keretében kiépülő árvízvédelmi rendszer részeként hozzájárul a Tisza-völgy árvízi biztonságának növeléséhez.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló beruházás nem kizárólag árvízvédelmi célokat szolgál, hanem egy komplex árapasztási és ártérrevitalizációs beavatkozás, mivel a tározón belüli és kívüli területeken olyan beavatkozások valósulnak meg, amelyek segítik a vízkészlettel való fenntartható gazdálkodást. A projekt keretében meg- és átépítik valamennyi műtárgyat, emellett végrehajtják az összes szükséges beruházást, eszközbeszerzést.

A projekt támogatja az egyedi településrendezési és turisztikai fejlesztéseket, a térségi vízre alapozott gazdaságfejlesztési programokat. Ennek oka, hogy a terület jelentős természeti értékkel rendelkezik, így a beruházás elsősorban a vizes élőhelyek, vízterek fejlesztése révén hozzájárulhat a környezet megóvásához. A pályázat továbbá mérsékli majd a fokozódó időjárási szélsőségek káros hatását, az ár- és belvíz, valamint aszálykárokat.

Az Új Széchenyi Terv „Beregi Komplex Árapasztási – Ártér-revitalizációs fejlesztés” című nagyprojektje a Tisza árvízszintjét a tározó megnyitásával mintegy 60 cm-rel tudja apasztani és ezáltal a jövőben közvetve több mint 250 ezer ember árvízvédettségéről gondoskodik, 376 km2 területen. A beruházásnak köszönhetően 19 település, köztük Vásárosnamény is biztonságba kerül.
A fejlesztés eredményeként a jövőben elkerülhetővé válnak az olyan katasztrófák, mint ami például 2001-ben sújtotta a térséget és 32,3 milliárd forint kárt okozott.