NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új távlatok – összefogó fejlesztések a szakképzés szolgálatában2011. október 20.

Komáromban ünnepélyesen átadták a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Alapy Gáspár Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma Tanműhelyét. A gazdasági fejlődés motorjaként számontartott szakképzés jó példája az átadásra került új tanműhely, amely az oktatási körülmények javításán túl új eszközök beszerzését, bővítését és felújítását is jelenti.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult tanműhely ünnepélyes átadásán Schmitt Pál köztársasági elnök vágta át a nemzetiszínű szalagot, beszédet mondott Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakállamtitkára, valamint Molnár Attila, Komárom polgármestere.

Az összesen 850 millió forintos európai uniós támogatási összegre a Komárom-Esztergom Megyei Szakképzés-szervezési Társulás (TISZK) nyújtott be sikeres pályázatot. A projekt kiemelt célja, hogy a költséghatékonyan működő szakképzés és felnőttképzés korszerű és megfelelő infrastruktúrával rendelkezzen.

A 2008-ban alakult Komárom-Esztergom Megyei Szakképzés-szervezési Társulás az esztergomi és kisbéri önkormányzat intézményeit fogja össze, ahol majdnem ötezer diák tanul, így a régió egyik legnagyobb, új típusú szakképzési központját alkotja.
Olyan szakmai csoportokat alakítottak ki, ahol a többek között hátrányos helyzetű fiatalok, illetve felnőttek közlekedés, gépészet, idegenforgalom és marketing ismereteket szerezhetnek. Az ilyen jellegű képzéseknek kiemelkedő jelentősége van, a Kisbéri kistérség ugyanis hátrányos helyzetű. Ahhoz, hogy a felzárkóztatás gyorsuljon, a munkavállalók esélyei pedig növekedjenek, igen nagy szerepe van a képzésnek.  A TISZK-KEM a hatékony szakképzési struktúra alakítását tűzte ki, ahol a lemorzsolódott és a szakképzésbe újra bevont fiatalok számát 20–ról 55 főre, a piacképes szakmákban elhelyezkedők arányát 80 százalékra növeli.

Az európai uniós társfinanszírozással megvalósult projekt során felújították a tűzvédelmi és elektromos hálózatot, megújultak a vizesblokkokat, valamint a fűtési rendszert. A főbejárat mellett liftet alakítottak ki és a teljes épületet akadálymentesítették. A meglévő tanműhely épületére egy új szint került: 5 tanteremmel, 2 fodrász, 2 varroda és 1 szabász műhellyel, női és férfi mosdókkal, WC-kel, öltözővel, zuhanyzóval és 1 akadálymentes WC-vell Felújították a meglévő földszintet és az első emeletet is.

Jelen beruházás összköltsége meghaladja a 237 millió forintot. A módszertani fejlesztések a Társadalmi Megújulás Operatív program keretében már folyamatban vannak a pályázó intézményeiben.