NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az Új Széchenyi Terv keretében 5 milliárd forinttal kármentesíti a Kormány a Peremarton-gyártelep északi bányaterületét2011. október 24.

A „Peremarton-gyártelep, Északi bányaterület kármentesítése” című nagyprojekt célja Berhida város Peremarton-gyártelep városrészében a feltárt szennyezés felszámolása. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló 5,4 milliárd forint összköltségű beruházásnak köszönhetően egészségesebb környezet alakulhat ki, a fejlesztés egyben hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez, új vállalkozások betelepüléséhez.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló kármentesítésben több mint 6000 lakos érintett közvetlenül, közvetve pedig további 10 000 ember élete válhat jobbá. Az uniós támogatással megvalósuló projektnek köszönhetően megtisztításra kerül Berhida város Peremarton-gyártelep városrészében az ipari hulladékkal szennyezett terület.

Az érintett helyen 70 évig ipari tevékenység folyt és az egykori bányát ipari hulladékkal töltötték fel. Az ipari működés és a hulladék károsította a közeli mezőgazdasági területeket, környezetszennyező hatása még most is veszélyezteti a környező felszín alatti vízkészletet és a Kálóz-patakot.

A fejlesztés révén a jövőben megszűnhet a szennyezés továbbterjedése, hiszen megtisztítják a talajréteget úgy, hogy a hulladékkal telített részt kitermelik, kezelik és újrahasznosítják. Ezen felül megoldódhat a felszín alatti karsztvizek, ezáltal a térség vízellátásának veszélye, valamint a Kálóz-patakba kerülő szennyezőanyagok mennyisége is csökkenhet.

A szennyezett terület megtisztítását követően az Ipari Park és a városrész működése zavartalanná válik, megszűnnek a humánegészségügyi kockázatok, egészségesebb környezet alakul ki. A fejlesztések során várhatóan olyan járulékos hasznok keletkeznek, amelyek a kedvezőbb környezeti feltételek által lehetőséget adhatnak vállalkozások betelepülésére, új vállalkozások indítására.