NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Fordított áfával érintett szállítói számlák áfa-tartalmának megelőlegezése2011. október 25.

Az NFÜ kezdeményezésére lehetőség nyílott az államháztartás alrendszereibe tartozó kedvezményezettek számára szállítói finanszírozási módban kizárólag fordított áfával érintett számlák esetében a számlák fordított áfa-tartalmának támogató általi előfinanszírozására.

A 281/2006 (XII.23.) Kormány rendeletet módosító 179/2009. (IX.4.) Korm. rendelet 1.§, valamint a 4/2011. (I. 28.) Kormány rendelet 57. § (1) bekezdése megteremti a jogalapot arra, hogy szállítói finanszírozási módban a – 2007. CXXVII. Tv. (áfa törvény) 142.§ szerinti – fordított áfa tartalmat a központi költségvetés az államháztartás alrendszereibe tartozó kedvezményezettek számára megelőlegezze.

Ez a megelőlegezés azonban célhoz kötött. Az ezen a jogcímen folyósított előleg kizárólag a megjelölt célra használható fel.

A fordított áfa-előleg maximális összegét a támogatási szerződésben rögzíteni kell. Meglévő támogatási szerződések esetén ez a támogatási szerződés módosítását igényli, amit a kedvezményezett a közreműködő szervezeten keresztül kezdeményezhet.

A fordított áfa-előleg támogatási szerződésben történő rögzítését követően igényelhető a fordított áfa-előleg 2010. január 1-jét megelőzően meghirdetett konstrukciók alapján megítélt támogatások esetében

  • a fordított áfával érintett szállítói számla elszámolásra benyújtásával egyidejűleg, vagy
  • a támogatási szerződés megkötését/módosítását követően a számla elszámolásra benyújtását
megelőzően.

2010. január 1-jét követően meghirdetett konstrukciók alapján megítélt támogatások esetében kizárólag a fordított áfával érintett szállítói számla elszámolásra benyújtásával egyidejűleg igényelhető a fordított áfa-előleg.

A fordított áfa-előleg igénylése mindkét esetben az erre rendszeresített formanyomtatványon történhet, amely az NFÜ honlapjáról letölthető a „„Hasznos információk kedvezményezetteknek/Elszámolási és nyomonkövetési nyomtatványok”” menüpontban.

A fordított áfa-előleget a kedvezményezett köteles az adóhatóság felé történő rendezésre fordítani, és a fordított áfa-előleggel a támogató felé a számlával érintett adóbevallást követően 5 munkanapon belül elszámolni. A megelőlegezett fordított áfa adóhatósággal történő rendezésének a projekt megvalósítási időszakán belül meg kell történnie.