NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

15 uniós tagállam képviselői tanácskoztak a jelen és a jövő monitoring tevékenységéről Budapesten2011. november 11.

Eredményesen zárult a Nemzetközi Monitoring Konferencia, melyen 15 uniós tagállam mintegy 160 fővel vett részt Budapesten november 10-11-én. A konferencia során bemutatásra került a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által használt egyedülálló hazai monitoring rendszer, a résztvevők megismerhették a nemzetközi jó gyakorlatokat, valamint a 2014-2020-as monitoring rendszer elvárásait is.

A konferencián az Európai Unió 15 tagállama mintegy 160 résztvevővel képviseltette magát, köztük az Európai Bizottság, az Európai Beruházási Bank, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet), és a JASPERS (az európai régiók projektjeit támogató közös program). Ezen túl minisztériumok, nemzeti szintű EU koordinációs főosztályok, valamint Irányító Hatóságok monitoringért felelős egységei és a fejlesztési programok nemzetközi szinten elismert szakértői is részt vettek. Az előadók között volt többek között Dányi Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese is.

A kétnapos konferencia első napján a jelen időszakkal kapcsolatos tapasztalatokat, a második napján a jövő időszakra vonatkozó új szabályozási keret monitoringra vonatkozó lehetőségeit és kihívásait vitatták meg a résztvevők.

A jelenlegi időszakra fókuszáló programok során lehetőség nyílt az NFÜ – többi tagállamhoz képest – széles spektrumú monitoring tevékenységének bemutatására. A 2014-2020-as időszakot előtérbe helyező második nap célja az Európai Bizottság által javasolt, komplex és kihívásokkal teli monitoring szabályozás megvitatása, valamint a kapcsolódó tagállami álláspontokat megismerése volt.
 
A monitoring hozzájárul, hogy a kohéziós politika végrehajtása során megvalósított eredmények mérhetőek legyenek, valamint naprakész információt biztosít, így segít a későbbi döntések előkészítésében, az elemző munkában, ami által az uniós források hatékonyabban kerülhetnek felhasználásra. A monitoring rendszerek kialakításakor ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy az adminisztrációs terheket ne növeljék, a szabályozás minél egyszerűbb legyen.

A konferencia megrendezése rendkívül jó lehetőség volt Magyarország számára, mivel meglehetősen ritkának számítanak az uniós szintű monitoring témakörrel foglalkozó szakértői konferenciák. A rendezvény egyúttal lehetőséget biztosított a hazai és külföldi közvélemény számára az Európai Unióban szinte egyedülálló hazai monitoring rendszer és a forrásfelhasználást előrejelző rendszer bemutatására és népszerűsítésére. Ezen túl a résztvevők megismerhették a többi tagállam által bemutatott jó gyakorlatokat - melyeket így később be tudnak építeni saját rendszerükbe -, valamint a 2014-2020-as időszak monitoring elvárásait is.