NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Társadalmi egyeztetésen az Új Széchenyi Terv keretében megjelenő szélessávú infrastruktúra-fejlesztési kiírás2011. november 24.

Az Új Széchenyi Terv keretében megkezdődött az optikai hírközlési hálózattal el nem ért települések nagy sávszélességű hálózati kapcsolódását támogató pályázati kiírás társadalmi egyeztetése. A GOP-2011-3.1.2. kódszámú pályázat célja a körzethálózati távközlési infrastruktúra kiépítésének támogatása azokra a településekre, amelyeket a nagy sebességű szélessávú hálózati infrastruktúra eddig nem ért el, és erre piaci alapon a belátható jövőben nem is kerülne sor.

Az ujszechenyiterv.gov.hu partnerség aloldalán elérhető dokumentum véleményezésére 2011. november 24. és 2011. december 08. között van lehetőség.

A program kiemelt célja a korszerű üzleti környezet részét képező infokommunikációs infrastruktúra kiépülésének támogatása Magyarország azon térségeiben, amelyekben a nagy sávszélességű szolgáltatások elérhetővé válásához szükséges hálózati infrastruktúra üzleti alapon nem épült ki, és – a gyenge megtérülési kilátások miatt - belátható időn belül nem is fog kiépülni. Ezeken a - jellemzően elszórt kistelepülések alkotta - területeken a piaci elégtelenségek indokolják a fejlesztéspolitikai beavatkozás szükségességét.

A konstrukció alapvető célja, hogy a támogatott beruházás révén az érintett településeken nyílt hozzáférést (open access) biztosító, technológia-semleges körzethálózati csatlakozás épüljön ki. A pályázat keretében megvalósuló projektek támogatására 12 milliárd forint áll rendelkezésre; az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 100 millió, maximum 3 milliárd forint. Az elnyerhető támogatás mértéke - a támogatási térkép alapján és a pályázó méretétől függően - maximum az összes elszámolható költség 30-70%-a lehet.

A tervezett kiírás szerint a pályáztatás alapegysége a kistérség. A pályázat keretében megvalósuló fejlesztésnek a fejlesztés által érintett kistérség(ek)ben valamennyi, az érintett települések listáján szereplő településre ki kell terjednie. Egy pályázó több pályázatot is benyújthat, de az egymással szomszédos kistérségeket összevont projektben kell megpályázni.

Az előzetes felmérések során érintettként azonosított 1142 (a Közép-magyarországi régióban található 3 település nélkül 1139) magyarországi település listáját (amely a konzultációs dokumentum mellékletét képezi) a konzultáció során beérkező észrevételek validálását követően véglegesítik, elkerülve a korábbi szélessáv-fejlesztési pályázatok keretében támogatott egyes fejlesztések indokoltságával kapcsolatos utólagos kifogásokat.