NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Két turisztikai projekt aláírása2011. december 14.

A Svájci Hozzájárulás keretében Svájc két turisztikai projektet támogat, összesen közel 500 millió forinttal (közel 2 millió svájci frank). A projekt megállapodások ünnepélyes aláírására a Svájci Nagykövetség rezidenciáján került sor 2011. december 14-én. A projektek a két leghátrányosabb helyzetű régió kulturális- és egészségturisztikai attrakciófejlesztésére épülnek, valamint célul tűzték ki a szolgáltatások bővítését is.

A két - „Gyógyító régiók” és „Táji értékeken alapuló, fenntartható turizmus fejlesztése” című - projekt célja az Észak-Magyarországi és az Észak-Alföldi Régiók Turisztikai Desztináció Menedzsment szervezeteinek (TDM) erősítése, valamint a térség turisztikai adottságainak népszerűsítése. Több vendég vonzásával, ami bevételt és munkát jelent az ott élők számára, hosszú távon a projektek hozzájárulhatnak ezen két hátrányos helyzetű régió versenyképességének növeléséhez.

Az egészségturizmus fejlesztése: „Gyógyító régiók”

A projekt a több mint kétszáz 30°C feletti hőmérsékletű forrással, számos gyógyforrással és gyógyfürdővel büszkélkedő terület adottságait kihasználva kívánja felhívni a figyelmet a gyógykezelésekre és az egészség megőrzést szolgáló kezelésekre. A „Gyógyító régiók” projekt keretében létrehozandó márka kifejlesztésének célja a vendégek számának növelése a két régió gyógyfürdőiben, wellness- és gyógyszállóiban. 

Az egészség- és gyógyturizmus fejlődésével a helyi lakosoknak és KKV-knak több lehetősége lesz az idegenforgalomban és egészségügyi szektorban. A Svájci Hozzájárulásból körülbelül egymillió svájci frankkal támogatott projekt tudományos bázisa a Mátrai Gyógyintézet és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum lesz. 

„Vidéki értékek” a Tisza mentén

A „Táji értékeken alapuló, fenntartható turizmus fejlesztése” című projekt az Észak-Alföldi Régiót és a Tisza vidéket fedi le. Célja a Tisza menti régió népszerűsítése, az öko- és falusi turizmus fellendítése. A térség városaiban és falvaiban a hagyományos kosárfonás és az ártéri területek megművelése még mindig élő hagyomány.

A projekt keretében elkészül egy specifikus vonzerőregiszter 7 tájcentrumra, mely részletesen bemutatja a helyi természeti, táji, települési értékeket. Ezen kívül egy háromnyelvű (angol-magyar-német), a tájcentrumok jellegzetességeit összegző képes szakszótár kerül megírásra. A régió népszerűsítésének és új munkahelyek létrehozásának következtében várhatóan nőni fog a régió lakosainak jövedelme.

További információk a Svájci Hozzájárulásról

A Svájci Hozzájárulás általános célja, hogy a kibővült Európai Unióban csökkentse a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeket. Ennek érdekében Svájc összesen 130,7 millió svájci frankkal (több mint 25 milliárd forint) támogatja Magyarországot öt éven keresztül 2012-ig.

2009 óta 23 projekt összesen 79.9 millió svájci frank támogatásban részesült. Ezen felül eddig 12 projekttervezet jutott tovább a kétfordulós pályázati eljárás első fordulóján és kapott lehetőséget a második körös végleges projektjavaslat kidolgozására, összesen 28.6 millió svájci frank értékben. A 2. körös részletes projektjavaslatok kidolgozásának segítése céljából létrehozott Projekt Előkészítési Alapban összesen 1.5 millió svájci frank lett elkülönítve.

További információért kérjük, látogassa meg a budapesti Svájci Hozzájárulás Program Hivatala hivatalos honlapját: www.swiss-contribution.admin.ch/hungary vagy keresse őket személyesen a +36 1 460 70 56 telefonszámon. A program Nemzeti Koordinációs Egységének, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség - Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatóságának elérhetőségei: http://www.nfu.hu/svajci_hozzajarulas, +36 1 474 92 00.