NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Segítség az új tanszékhez2012. január 5.

Uniós támogatással alapított új tanszéket a Kecskeméti Főiskola. Földesi Gabriella gazdasági főigazgató-helyettes válaszolt a Metropolnak.

Új tanszéket indítottak az őszi félévben – milyen gyakran történik ilyesmi egy intézmény életében?
– Az, hogy egy szervezet változik, elő szokott fordulni: az esetünkben úgy történt ez, hogy korábban intézeteink voltak, amelyekből tanszékeket alakítottunk ki. Négy intézetből lett öt tanszék – az ötödik helyzete a speciális. A Járműtechnológia Tanszék azért jött létre, mert nagy az igény a járműmérnökök képzésére. A Kecskemétre települt Mercedesszel szerződésben rögzítettük vállalásainkat.

Milyen lehetőségek várják hallgatóikat a Mercedesnél?
- A végzett hallgatóink el tudnak náluk helyezkedni, teljesíthetik itt a tanulmányaik alatti kötelező gyakorlatot, illetve ősztől lesz egy speciális képzésünk is, a gyakorlatorientált mérnökképzés, amely egyedülálló az országban. Az őszi szemesztertől a felvételi eljárás keretében erre a képzésre felvett hallgatók gyakorlati képzése az adott cégnél zajlik. A hallgatók egész évben, így nyaranta is dolgoznak a cégnél, mindössze két hét szünetük lesz, viszont van kereseti lehetőségük a főiskolai tanulmányok végzése közben is.

Milyen jelentkezőszámot várnak az új képzésekre?
- 2012. szeptembertől egy-egy tankörrel, 20-25 fővel indulunk a járműmérnök és gyakorlatorientált mérnökképzésben is, ami felmenő rendszerben nő majd. A gépészmérnök-képzésben már jelenleg is van járműgyártó mérnökképzés szakirány.

Meg tudták volna valósítani ezeket a fejlesztéseket az uniós források segítsége nélkül?
- A humánerőforrás-fejlesztéshez nem állt rendelkezésre pályázati forrás, de az épület és annak infrastruktúrája szempontjából óriási segítséget jelentenek az uniós források. Egy háromszintes, közel 2000 m2-es épületről van szó, fékpaddal, fényezőműhellyel, járműdiagnosztikai laboratóriumokkal: ezt saját forrásból nem tudtuk volna megvalósítani. A teljes pályázati összeg másfél milliárd forint volt 5%-os önerővel, de ezen kívül is mintegy hatmilliárd forint értékben fejlesztettük korábban az oktatási infrastruktúrát és a hallgatókat érintő szolgáltatásokat, egyéb pályázati forrásokból.

A tavalyi Shell Eco Maratonon különdíjat kaptak a diákok

 A tavalyi Shell Eco Maratonon különdíjat kaptak a diákok

 

 

Forrás: Metropol