NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Májusra befejeződhet Magyarország egyik legfontosabb kastélyának felújítása2012. január 6.

Két ütemben, az Új Széchenyi Terv forrásaiból, mintegy 3,5 milliárd forint értékben valósul meg az ország legjelentősebb kastélyfejlesztése Fertődön. Az Esterházy-kastély felújítási munkálatait Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára tekintette meg 2012. január 5-én.

„A választott vezetőknek és a kormánynak az a dolga, hogy jó gazdaként gondoskodjanak Magyarország egyedülálló kincseinek megóvásáról és további fejlesztéséről. Ennek érdekében most reményeink szerint páratlan összefogás valósul meg Fertőd városa és a Kormány között” -  mondta Molnár Ágnes a fertődi Eszterházy-kastélyban tett látogatása során. Az államtitkár a jövőben személyesen veszi szemügyre a hazánkban zajló nagyszabású, több milliárdos fejlesztéseket, ennek a látogatássorozatnak az első állomása volt a fertődi projekt alakulásának megtekintése.

A Kormány az Új Széchenyi Terv keretében további forrásokat kíván biztosítani az Eszterházy-kastély felvirágoztatása és valódi világhírű kulturális központtá alakulása érdekében. Eszterháza kultúrtörténeti jelentőségéről és a jövőről szólva Molnár Ágnes kiemelte: a Kormány célja, hogy Fertődön nemzetközi hírű klasszikus zenei képző központot hozzanak létre, mely méltó lesz az egykor itt élő és alkotó Joseph Haydn örökségének ápolására.

A közel kétszázötven éves Esterházy-kastély évente csaknem 90 ezer látogatót vonz, az épületegyüttes állapota azonban nem tette lehetővé a látogatószám további növekedését. A kastély és környezete helyreállítása új munkahelyek létrehozását segíti elő, és megteremti a kulturális és turisztikai szempontból európai viszonylatban is kiemelkedő helyszínre és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkba érkezők színvonalas fogadásának feltételeit. A második ütemnél tartó felújítási munkálatok várhatóan májusra fejeződnek be a világörökségi terület központjában.


Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium