NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Társadalmi egyeztetésen a „Nemzetiségi tanulók nevelésének és oktatásának segítése II. szakasz” című pályázat 2012. január 11.

Az Új Széchenyi Terv keretében társadalmi egyeztetésre bocsátottuk a „Nemzetiségi tanulók nevelésének és oktatásának segítése II. szakasz” című pályázatot.

A pályázat célja, hogy a nemzetiségi oktatás számára a minőség javítását szolgáló oktatási programok álljanak rendelkezésre, amelyek hozzájárulnak a pedagógusok módszertani kultúrájának bővítéséhez a kompetenciaalapú oktatás módszertanával és eszközeivel.

A pályázat további célja olyan oktatási programok kifejlesztése, amelyek igazodnak az egyes oktatási formákhoz (nyelvoktató, kétnyelvű, illetve teljes anyanyelvű oktatás), figyelembe veszik a gyermekek, tanulók nyelvállapotát, kiemelten szolgálják a nyelvi kompetenciák fejlesztését. A projekt keretében így olyan oktatási programok kifejlesztése a cél, amelyek digitalizálhatók, az adott gyermekcsoport igényeihez igazíthatók, és a jellemzően alacsony tanulólétszám ellenére is gazdaságosan felhasználhatóak. Cél, hogy a tananyag tegye lehetővé a cselekvésközpontú és kreatív tanulást is. Új tartalmak kifejlesztése mellett cél továbbá az eddig megjelent oktatási segédletek, tankönyvek oktatási programmá történő kiegészítése, amelyek hatékonyabban segíthetik a nemzetiségi oktató-nevelő munkát, és illeszkednek az új Nemzeti alaptantervhez, illetve az azzal párhuzamosan megújuló nemzetiségi irányelvhez. Cél emellett azt is, hogy a közismereti tantárgyak nemzetiségi nyelven való oktatásához a nemzetiségek igénye szerint adaptált, lefordított tananyagok rendelkezésre álljanak.

A pályázati kiíráshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2012. január 16-ig várjuk a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.