NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Már üzemel a Műjégpálya2012. február 27.

Szinte teljes egészében elkészült a Városligeti Műjégpálya rekonstrukciója. Bár március 4-ig a létesítmény próba üzemmódban működik, az uniós támogatással felújított intézményt máris birtokukba vették a fővárosi korcsolyarajongók, akik közül több ezren keresik fel hétvégente Európa legmodernebb szabadtéri műjegét - mondta Bartha László vezérigazgató.

A Városligeti-tó egy részén kialakított korcsolyapályát 1870-ben nyitotta meg Rudolf koronaherceg, a hozzá kapcsolódó neobarokk stílusú épület 1893-ban készült el. A Városligeti Műjégpálya a felújítást megelőzően utoljára a 2008-2009-es téli szezonban üzemelt, a mostani korszerűsítése 4,7 milliárd forintba került, melyből 3,1 milliárdot tett ki az uniós támogatás.

jegpalya1

A beruházás első ütemében a világhírű szabadtéri, mesterséges jégpálya rekonstrukciójára került sor. A második ütemben a leromlott állapotú, műemlékvédelem alatt álló neobarokk főépület újult meg korhűen, a kiemelt idegenforgalmi területhez illően, és újjáépült a II. világháborúban lebombázott épületszárny is. A főépület így ismét képessé vált a főváros kiemelt területére érkező külföldi és belföldi vendégek kulturált fogadására, s a turisták méltó kiszolgálására alkalmas fogadóközpont jött létre a Városligetben az eddig még hiányzó turisztikai, gasztronómiai és sportfunkciókkal együtt. A felújított épületegyüttes egyúttal igazodik a történelmi környezethez és a megszokott városképhez is.

A fejlesztés felélesztette a tó régi hagyományait, új turisztikai értékeket hozott létre és alkalmassá vált a tavasztól őszig vízzel újra feltölthető tóhoz kapcsolódó turisztikai és kulturális rendezvények befogadására. A sekély tavon már régóta nem lehetett csónakázni. A felújított jégpálya azonban már idén nyáron alkalmas lesz csónakázásra és egyéb kulturális programokra, télen pedig lehetővé teszi a külföldről is nagy tömegeket vonzó szabadtéri korcsolyázást, valamint nemzetközi jeges sportversenyek lebonyolítását. A nagy sikerű gyorskorcsolya EB után február 25-én és 26-án gyorskorcsolyázó sprint összetett országos bajnokságnak ad otthont a Városligeti Műjégpálya.

jegpalya

Szakértő szem ugyanakkor még jócskán lát apró, korrigálásra váró hibákat, s csak remélni lehet, hogy a kivitelező Hérosz Zrt. csődje ellenére ezek is hamarosan ki lesznek javítva. Amikor a Heti Válasz a helyszínen Bartha László vezérigazgatóval, valamint Lampert Rózsa műemléki felügyelővel járta be az épületet (HV, január 26., 48. o.), még hiányzott a főbejárat feliratának aranyozása, megtisztult viszont a szárnyas korcsolyát ábrázoló stukkóembléma, ami a Műjégpálya új logója lett.

Forrás: Heti Válasz