NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Twinning Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

TAIEX PROGRAM2012. február 29.

A Külügyminisztérium a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel együttműködésben a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az Európai Bizottság kezelésében lévő eszköz, a TAIEX programjaiban való részvételi lehetőségek kihasználására. Ennek első állomásaként célunk a TAIEX-ről minél több információt szolgáltatni, és a későbbiekben minél több regisztrált magyar intézményi kapcsolattartó illetve szakértő bevonásáról beszámolni.

A Technical Assistance and Information Exchange (TAIEX), vagyis Technikai Segítségnyújtási Információcsere az Európai Bizottság által 1996-ban létrehozott eszköz, amelynek célja, hogy a kedvezményezett országok könnyebben megértsék, átültessék és alkalmazzák az EU joganyagát. A gyakorlatban a Twinning programok kiegészítéseként is szolgálhat, hiszen egy rendkívül rugalmas, kereslet-vezérelt, rövid távú szakértői támogatásra lehetőséget biztosító eszköz. Kereslet-vezérelt és rugalmas, mivel a kedvezményezett ország nyújtja be igényét az Európai Bizottság felé, pontosan megjelölve a területet amelyben támogatásra van szüksége, és lehetősége nyílik konkrét ország, szervezet és személy megjelölésére is, amitől/akitől a szakértői támogatást várja. Emellett rövid távú, mivel a segítségnyújtás formájától függően 2 és 5 nap között mozog a projekt hosszúsága.

A TAIEX projekteknek három formája létezik:

-    szeminárium, workshop (maximum 2 nap, célja az uniós acquis bemutatása és magyarázata szélesebb hallgatóság számára, helyszín a kedvezményezett ország)
-    szakértői kiküldetés (maximum 5 nap, célja a jogszabálytervezetek megvitatása, legjobb gyakorlati megoldások bemutatása, helyszín a kedvezményezett ország)
-    tanulmányút (maximum 5 nap, célja a tagállami közigazgatási folyamatok első kézből való megismertetése, helyszín az adott tagállam)

Kedvezményezett országok

Tagjelölt (Horvátország, Izland, Montenegró, Törökország, Macedónia) és potenciális tagjelölt országok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Szerbia); török-ciprióta közösség; az Európai Szomszédságpolitikában részes országok (Algéria, Örményország, Azerbajdzsán, Belorusszia, Egyiptom, Grúzia, Izrael, Jordánia, Libanon, Líbia, Moldova, Marokkó, a Palesztin Területek, Szíria, Tunézia, Ukrajna) és Oroszország.

A segítségnyújtás szinte kizárólag a tagállamok közszférában dolgozó szakértőinek bevonásával történik (közigazgatási intézmények, bírói és bűnüldöző hatóságok, nemzeti parlamentek, kormányzati ügynökségek, szakszervezetek képviselői). Az Európai Bizottság és más EU-s intézmények szakértőinek bevonására van még példa.

A szakértők a TAIEX honlapján (http://ec.europa.eu/enlargement/taiex/) történő regisztrációval bekerülnek egy adatbázisba, ahonnan az általuk megjelölt szakterületek és a beérkező igények egyezésének megfelelően kérik fel őket a projektben való részvételre. A kapcsolatfelvétel hatékonyságát fokozza, hogy lehetőség van Intézményi Összekötő személy regisztrációjára is. Az ő beiktatása a szakértői igényt benyújtó ország, a Bizottság valamint a szakértő közötti kommunikációs láncba nagy mértékben segíti a megfelelő szakértő megtalálását az adott projektre.

További részleteket itt találhat, emellett keressék a Külügyminisztérium illetékes főosztályát, mint Nemzeti TAIEX Koordinátort (eubel@mfa.gov.hu, 06-1/458-1139).