NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az Európai Bizottság jóváhagyásával módosult a Gazdaságfejlesztési Operatív Program 2012. március 22.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) módosításait.

Mint ismeretes Magyarország az európai uniós fejlesztési források  átcsoportosítását kezdeményezte a 2007-2013. évi költségvetési időszakban biztosított keret maradéktalan felhasználása, a pénzvesztés kockázatának csökkentése érdekében. Az operatív programok módosítására a kérelmet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már szeptemberben benyújtotta az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságához.

Ez a mostani döntés további segítséget nyújthat az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programok pályázatainak sikeres és hatékony felhasználásához.

A változások az alábbi projekteket érintik:

I.  A GOP 1. prioritás
jogosultsági körének kiterjesztése az alapkutatásra (Extreme Light Infrastructure, ELI projekt). Ennek a GOP keretében történő megvalósításához szükséges volt az Operatív Program módosítása. A változtatások lehetővé teszik egy olyan kutatási alapinfrastruktúra létrehozását, amelynek tervezett költsége meghaladja az 50 millió euró küszöbértéket, ezért nagyprojektként külön eljárásban kell kezelni. A módosítás célja volt, hogy az ELI projekt finanszírozható legyen a GOP 1. Kutatás-fejlesztés és innováció prioritás keretében és nagyprojektként nevesítésre kerül. A változtatások a program prioritási tengelyeit és céljait nem változtatják meg, csak a kiválasztandó projektek, kedvezményezettek, eszközök körét tágítják.

II. A GOP 4. prioritást érintő technikai jellegű változásokat, amelyek a pénzügyi eszközök bővítését az eszközalapú finanszírozási konstrukciók (lízing) körének bővítését érintik. A válság miatt a piaci környezet megváltozott mind a hitelkereslet, mind a hitelkínálat tekintetében. A kis- és középvállalkozások (KKV) a forráshoz jutást illetően nehézségekbe ütköznek, a kialakult elégtelenségek kiküszöbölése érdekében új területen (pl.: lízing) is szükségessé váltak a beavatkozások.

III.  Szövegszerű módosítás a relokáció tiltásáról:
Az Európai Bizottság kifejezett kérésére, a vállalkozások európai uniós tagállamból történő áttelepülésének európai uniós forrásokból történő támogatásának tilalma a következő szövegszerű módosítással került megjelenítésre a GOP szövegében: „Az Irányító Hatóság a vállalkozások termelőtevékenységének másik tagállamba történő átvitelét illetően kiemelt figyelmet fordít az irányadó hazai és európai uniós jogszabályokban, ideértve különösen a 1083/2006/EK rendelet 57. cikkében foglaltak érvényre juttatására.”

IV. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) – Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) lehatárolás módosítása
Eddig az ÚMVP és a GOP közti lehatárolás alapján az 5000 fő alatti településeken működő mikrovállalkozások csak az ÚMVP-ből támogathatóak. A módosítás az ÚMVP-től történő lehatárolás megszüntetésére irányult abban az esetben, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium többé nem kívánja, illetve forráskimerülés miatt nem tudja az 5000 fő alatti településeken működő mikrovállalkozásokat támogatni.