NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

HISCOM-projekt: úttörő újítás az egészségügyben és a közigazgatásban2012. március 26.

Európa-szerte is egyedülálló adatkommunikációs rendszert fejlesztettek ki Balatonfüreden. Az informatikai újítás különlegessége, hogy már meglévő programokat, adatbázisokat köt össze és ezek kommunikációját segíti. Így a módszer minden nem egységes informatikai rendszereket használó területen is alkalmazható. A Pan-Inform Kft. HISCOM-rendszere elsősorban az egészségügyi ellátás hatékonyságát és komfortját növeli: segítségével az eddigieknél pontosabban, gyorsabban, egyszerűbben mérheti fel a kezelőorvos a beteg állapotát, mivel könnyen és biztonságosan elérhetővé válnak a páciens korábbi vizsgálati adatai.

A HISCOM (Hospital Information Systems COMmunication) gyakorlatilag úgy működik, mint egy település közműve: nem érzékelhető a jelenléte, mint ahogy a föld alatt futó csatornáké sem.  Fontos szempont, hogy a rendszer működtetéséhez nem kell lecserélni az orvosok, egészségügyi intézmények számítógépeit és eddig használt programjait, mert a HISCOM ezeket köti össze, vagyis az ellátás hatékonyságát úgy növeli, hogy közben olcsóbbá teszi a betegekre vonatkozó adatok cseréjét - állítja Náray Gábor Zsolt, a cég ügyvezetője. A HISCOM különösebb plusz beruházás nélkül lehetővé teszi, hogy az egészségügyi szolgáltatók védett és engedélyezett módon kicseréljék egymás között a betegekre vonatkozó adatokat megtakarítva a páciensnek a felesleg plusz utazásokat. Mindent összevetve azon túl, hogy meggyorsítja az egészségügyi ellátás folyamatát, pénzt is megtakarít az intézményeknek és a betegeknek. A csaknem 600 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően 300 millió forint támogatásban részesült. A fejlesztési szakasz tavaly év végén zárult, és már most komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik a HISCOM iránt.

A rendszer nem csak az egészségügyben alkalmazható, hanem minden egyéb, nem egységes informatikai rendszereket használó területen is. A HISCOM-ot nemrég mutatták be Balatonfüreden, ahol Navracsics Tibor, a magyar közigazgatásért is felelős miniszterelnök-helyettes így fogalmazott - „Ez a fejlesztés - aminek jelenleg nincs párja és versenytársa az európai piacon - azt bizonyítja, hogy a magyar egészségügyet támogató informatikai fejlesztéseknek komoly jövőjük van. Az európai színvonalon teljesítő HISCOM-rendszer a magyar gazdaságfejlesztés, tágabb értelemben véve pedig Magyarország versenyképességének is komoly kitörési pontja lehet. A fejlesztés logikájából adódóan alkalmazható akár a közigazgatásban is. Elősegíthetné például az önkormányzatokon belüli, és az azok közötti adatkommunikációt."

A Semmelweis-terv része a térségi ellátórendszer kialakítása, a nagy- és kistérségi hálózat létrehozása. A területi jellegből adódóan megnő a jelentősége annak, hogy az egészségügyi intézmények - legyen szó akár kórházakról, akár rendelőintézetekről - tudjanak egymással kommunikálni. Fontos, hogy meg lehessen nézni a betegek korábbi adatait, azaz kórtörténetüket.

Náray Gábor Zsolt ügyvezető hangsúlyozta: a fejlesztés hamarosan megkapja az IHE-minősítést, aminek birtokában lehetővé válik az európai értékesítés. Hozzátette: „A HISCOM nemcsak a betegellátás folyamatát tudja nagymértékben gyorsítani, de növelheti annak szakszerűségét is. Emellett megkíméli a pácienseket a megismételt vizsgálatok kellemetlenségétől, illetve csökkenti az Egészségbiztosítási Pénztár ebből fakadó felesleges kiadásait. Az elektronikus rendszer alkalmazásával kiküszöbölhető továbbá a papír alapú leletek orvoshoz történő rendszeres elvitele, esetleges elvesztése."

A hatékony és fenntartható egészségügy közös érdekünk. A struktúra átalakítása gyorsabban és kevesebb zökkenővel valósítható meg, ha azt megfelelő informatikai háttér támogatja. A HISCOM regionális és országos szinten is képes összekapcsolni a ma még szigetszerűen működő medikai rendszereket és hatékonyabbá tenni az egészségügyi szolgáltatást, segítve az intézményi centralizációs folyamatot, amely az ellátórendszert vonja össze.

Az idegenforgalmáról közismert Balaton-parti településen tehát az Új Széchenyi Terv forrásaira támaszkodva, kizárólag szakmai értékeken alapuló, nagy volumenű fejlesztési központot alakítottak ki, ami nemcsak szezonálisan, hanem egész éven át munkahelyet biztosít, támogatva ezzel a helyi és regionális stratégiai tervek megvalósulását.

Forrás: Heti Válasz