NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Twinning Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Gyakorlati tanácsokat adott az NFÜ a montenegrói EU főtárgyalónak2012. április 11.

Hazánkba látogatott Aleksandar Pejovic montenegrói EU főtárgyaló, aki itt tartózkodása során megbeszélést kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnökével. A találkozón a hazai fejlesztéspolitikai intézményrendszert, Magyarország tapasztalatit ismertette Petykó Zoltán.

Az NFÜ nyitott bármely uniós tagállam, illetve még csatlakozás előtt álló ország szakemberei felé történő tapasztalatcserére annak érdekében, hogy az információk megosztásával elősegítse az európai közös gondolkodást. Ezt az eszmét szem előtt tartva jött létre az NFÜ elnökének és a montenegrói EU főtárgyalónak konzultációja.

A megbeszélésen szó esett a montenegrói előcsatlakozási irányvonalakról, különös tekintettel az uniós források fogadására való átállásról. A találkozón a résztvevők a jövőbeni együttműködési lehetőségeket  is feltérképezték. Ezek között említhető az úgynevezett Twinning program.

A Twinning, vagyis ikerintézményi programot az Európai Bizottság 1998-ban hozta létre. Célja, hogy elősegítse a tagjelölt, potenciális tagjelölt, valamint az EU határain kívüli további partneri országokban a közigazgatás fejlesztését, az uniós joganyag átvételét és alkalmazását. Az ikerintézményi program keretében az EU tagállamok államigazgatásának szervei szakértők kiutaztatásával valósítanak meg a fogadó ország intézményrendszerének kapacitásfejlesztését célzó, tudásátadásra és tapasztalatcserére épülő együttműködési projekteket.

A tárgyaláson a hazai fejlesztéspolitikai intézményrendszer és az NFÜ felépítésének, működésének bemutatására is sor került. Az NFÜ elnöke tájékoztatta a montenegrói felet az előcsatlakozási támogatások kapcsán a Strukturális Alapok fogadására való átállás tapasztalatairól. Az utóbbi téma tekintetében az NFÜ elnöke felhívta a tárgyaló partner  figyelmét arra, hogy az NFÜ jelenleg is részt vesz egy az uniós források hatékony felhasználását előmozdító horvátországi Twinning projekt megvalósításában, mely kiemelten hasznos tapasztalatokkal szolgálhat. Az értekezleten szó esett a határon átnyúló programok végrehajtásában szerzett magyar gyakorlati tapasztalatokról is.

A megbeszélés konklúziójaként Pejovic Úr üdvözölte a két ország közti kapcsolatok egyre szorosabbá válását, és megerősítette, hogy a fejlesztéspolitikai intézmények közti tapasztalatcsere területén kiemelt lehetőség nyílhat az együttműködésre.