NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Macedón delegáció látogatása a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél2012. június 6.

A jövőbeni macedón-magyar szakmai és diplomáciai kapcsolatok erősítésének, valamint az európai uniós források felhasználásra vonatkozó tapasztalatok megosztásának fontosságát hangsúlyozta magyarországi látogatása során Arafat Shabani, Macedónia EU-ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesének főtanácsadója.

Arafat Shabani Macedónia EU-ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesének főtanácsadóját, valamint Ms. Orhideja Kaljoshevska Macedónia Nemzeti Twinning Koordinátorát fogadta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

A közelmúltban egyre intenzívebbé váltak a Magyarország és Macedónia közti szakmai és diplomáciai kapcsolatok, és számos kezdeményezés történt hosszabb távú együttműködések kialakítására például az uniós források felhasználása, a vámügyek, vagy az önkormányzatok területén.

A macedón delegáció hangsúlyozta nyitottságát a magyar tapasztalatok és jó gyakorlatok átvételére, melyre a Twinning és Taiex Programokban való együttműködések kínálhatnak lehetőséget. A Twinning és Taiex programok az Európai Unió bővítési és partnerségi politikájának egyik kiemelkedően fontos eszközét jelentik, amelynek keretében az EU tagállamai közigazgatási és államigazgatási tudásuk átadásával segítik a még csatlakozásra váró országok, így többek között Macedónia felkészülését. E programokban való részvétel kiváló lehetőséget jelent a magyar államigazgatás presztízsének növelésére, és a közszolgálatban dolgozók szakmai felkészültségének bizonyítására.

A látogatás során Arafat Shabani és Orhideja Kaljoshevska kétoldalú egyeztetéseket folytatott a Külügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőivel. Emellett kiemelt előadóként vettek részt a Nemzetei Fejlesztési Ügynökség által szervezett Twinning Konferencián, mely 2012. június 6-án a Magyar Tudományos Akadémián került megrendezésre.

A konferencia fő célja a magyar államigazgatási szervek Twinning Program iránti elkötelezettségének növelése volt, valamint az, hogy felhívják a figyelmet a Twinning tevékenységből fakadó előnyökre, lehetőségekre, és minél több pályázásra jogosult intézményt ösztönözzenek ezek kihasználására.

Macedónia, mint a Twinning Program kedvezményezettje már eddig is több alakalommal fogadott szakértőket különböző hazai államigazgatási intézménytől, akik szakmai tapasztalatuk átadásával segítették Macedóniát a csatlakozási folyamatra történő felkészülésben.

Shabani Úr elismerését fejezte ki a Twinning Programok során nyújtott magyar szakértelemért és segítőkészségért, továbbá megerősítette Macedónia további együttműködési szándékát.