NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Szegedre érkezett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakmai workshop rendezvénysorozata2012. június 12.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) gyakorlati segítséget kíván nyújtani a kedvezményezettjei számára annak érdekében, hogy a Magyarország rendelkezésére álló 8200 milliárd forintos támogatást 2015 végig minél eredményesebben tudja lehívni. Az ország hét fejlesztési régiójában szervezett szakmai workshop rendezvénysorozat második állomása Szeged volt, ahol a Dél-alföldi régió elakadt projektgazdái számára adtak átfogó képet a fejlesztések előmozdítását célzó lehetőségekről.

Az NFÜ 2006-os alapítása óta eddig 27 000 projekt valósult meg országszerte, amelyből majdnem 6500 a Dél-alföldi régió fejlesztését és a lakosság életminőségének a javulását szolgálta. A 2007 és 2013 között felhasználásra váró források lehívásának felgyorsítására az NFÜ számos szabályozói változtatást javasolt és saját tevékenységét is ennek megfelelően alakította át. A siker kulcsa azonban elsősorban a projektgazdák kezében van. Éppen ezért az NFÜ olyan szakmai workshop rendezvénysorozatot indított, amelynek keretén belül nemcsak az államigazgatási, önkormányzati és non-profit szféra, de a gazdasági szféra forráslehívást akadályozó gyakori problémáiról és azok megoldásairól ejtenek szót. A szakmai célközönség támogatását célzó rendezvények Miskolcon kezdődtek, és Szegedet követően Kaposváron, Székesfehérváron, Győrben, és Debrecenben folytatódnak, s június végén Budapesten zárulnak.

 

IMG_0636

„Azért vagyunk itt, hogy a 8200 milliárd forintos uniós támogatás mielőbb eljuthasson az érintettekhez és egyúttal sikeres projektek megvalósítására használjuk fel. Ehhez azonban elengedhetetlen a számlák beérkezése a kedvezményezetti oldalról, ez pedig csak úgy lehetséges, hogy a pályázat során felmerülő problémákra kész megoldásjavaslattal, jó tanácsokkal látjuk el a pályázókat” – mondta Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke. 

A forráslehívást akadályozó leggyakoribb problémák abból fakadnak, hogy nem érkeznek be időben a kifizetési kérelmek, vagy formailag hibásak az igények. A szakmai workshop rendezvények során hasonló problémákra adnak megoldási javaslatokat olyan szakértők, mint Barta E. Gyula, a MAG Zrt. vezérigazgatója, vagy Bene Dániel, az ESZA Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Dél-alföldi régióba eddig mintegy 800 milliárd forint értékű uniós támogatás áramlott. Az NFÜ révén az EU-s források eddig olyan nagyobb beruházások megvalósítását ösztönözték, mint a szegedi Burger-Házban kialakított Soleil Rendezvényközpont létrehozása, a MAGNA konszern Magyarországon épülő új gyártó üzemének megalapítása, vagy éppen a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében a különleges tematikus gyűjtemények élőhelyének rekonstrukciója. A támogatott projektek mind hozzájárulnak a régió versenyképességének javításához, támogatva a válságból való kilábalást.

  IMG_0643

 

„A térségben a Kormány az elmúlt alig másfél évben közel 2 milliárd forintot fordított turisztikai fejlesztésekre a Gyógyító Magyarország-Egészségipari Program keretében. A fejlesztéspolitika további 3,3 milliárdot a közlekedés fejlesztésére, és 2,5 milliárd forintot a szociális és nevelési célú programokra juttatott. A legnagyobb nyertesek a régió vállalkozásai voltak: az Új Széchenyi Terv Vállalkozásfejlesztési Program keretében több mint 13 milliárd forint forrást ítéltek meg számukra” – mondta Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés Elnöke. Majd hozzátette, hogy „a régióban jelenleg is több pályázati konstrukció áll nyitva az Új Széchenyi Terv keretein belül: többek között turisztikai és üzleti infrastruktúra fejlesztések témakörben, összesen kb. 11 milliárd forint értékben. Ezeken kívül további konstrukciók nyitása is várható, ilyen például az üzleti célú szálláshelyek fejlesztése, a klaszterek fejlesztése vagy az egészségügyi turizmus szolgáltatásainak fejlesztése.”