NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós források a fogyatékos emberek számára2012. június 15.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség „Fogyatékos személyes akadálymentes hozzáférésnek és megkülönböztetés-mentességének biztosítása” címmel megjelent kiadványának célja a hazai pályázók számára bemutatni az akadályok felszámolásának eszköztárát.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minden uniós támogatás gazdára találjon. A gyakorlati kézikönyv nemcsak a fejlesztések megtervezésének korai szakaszának problémáira hívja fel a figyelmet, hanem útmutatóként használható a megvalósítás teljes szakaszában is.  Elsődleges szempontnak tartjuk, hogy az uniós alapokból támogatott beruházások elősegítsék a társadalmi egyenlőség kérdését, és a fogyatékos emberek életét támogassák.

A Strukturális és Kohéziós Alapok 2007-2013 közötti programozási időszakára vonatkozó általános rendelet (1083/2006) felismeri a hátrányos megkülönböztetés megakadályozásának és a hozzáférhetőség biztosításának fontosságát a fogyatékos személyek esélyegyenlőségének megteremtésében. Szükség van az ilyen jellegű támogatásokra, ugyanis az EU 27 tagállamának össznépessége közel 500 millió ember, melynek legalább 16 százaléka fogyatékos személy. Helyzetük a munka világában kifejezetten nehéz: míg a nem fogyatékos emberek foglalkoztatási aránya 68 százalék, addig a fogyatékosoké mindössze 50 százalék.
A fogyatékos embereket középpontba állító modell közös felelősségünk és egyben közös érdekünk is. Reményeink szerint közel hatszázezer honfitársunk minél nagyobb arányban részesülhet az uniós programok forrásaiból. Helyzetük javításával ugyanis esélyt adhatunk arra, hogy tehetségüket teljes körűen kihasználva járulhassanak hozzá Magyarország fejlődéséhez, gazdagítsák értékeinket.