NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Több mint 130 millió svájci frank hazai felhasználásáról született döntés2012. június 20.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program fontos mérföldkövéhez ért, ugyanis 2012. június 13-a volt az a határidő, amikorra a források elosztásáról, és a pályázó projektek támogatásáról a hozzájárulást biztosító félnek döntést kellett hoznia. A Programból Magyarország több mint 130 millió svájci frank, azaz (folyó áron) körülbelül 31,2 milliárd forint támogatásban részesül, ezzel a kedvezményezett országok közül a harmadik helyet foglalja el. A döntés értelmében a hozzájárulás segítségével közel negyven projekt és a pályázati alapokon keresztül százat is meghaladó kisprojekt valósul meg, melyek mindegyikére méltán lehet büszke Magyarország és Svájc.

A Svájci Hozzájárulás része egy átfogó nemzeti fejlesztési tervnek; kiegészíti az Európai Unió strukturális és kohéziós alapjait, és olyan projektek finanszírozását célozza, amelyek nem, vagy csak részben részesülnek más pénzügyi forrásokból. A támogatott területeket a hozzájárulást biztosító fél Magyarországgal való együttműködés alapján az ország valós igényei szerint, speciális svájci know-how figyelembe vételével határozta meg.

A program egyik alapvető célkitűzése az elmaradott területek felzárkóztatása. A támogatás elsősorban a hátrányos területekre összpontosul, ezért sok projektet a program célterületének számító Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön hajtanak végre – ott, ahol a legnagyobb szükség van a támogatásra. Éppen ezért különösen fontos, hogy lehetőség nyílik a magyarországi társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek csökkentésére, illetve az általános felzárkóztatási törekvésekre.

 Az újonnan csatlakozott EU tagállamokban tapasztalható gyors növekedés ellenére, ezeknek az országoknak a gazdasági színvonala elmarad a többi EU tagállamétól. Ennek okán a Svájci-Magyar Együttműködési Program másik kiemelt célja Magyarország és a kibővített Európai Unió (EU) fejlettebb államai közötti egyenlőtlenségek csökkentése.

Az új EU tagállamok a következő 4 tematikus területen részesülnek támogatásban:
•    Biztonság, stabilitás és reformok;
•    Környezet és infrastruktúra;
•    Magánszektor ösztönzése;
•    Humánerőforrás- és szociális fejlesztés.


A Svájci-Magyar Együttműködési Programnak köszönhetően olyan beruházások valósulhatnak meg, mint Ózd ivóvíz-ellátási infrastruktúrájának fejlesztése, árvízvédelmi információs rendszer fejlesztése a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, illetve látássérült emberek számára bionikus és genetikus eszközök kifejlesztése.