NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Győrben tartott szakmai workshopot2012. június 21.

A hétéves uniós fejlesztési ciklus végéhez közeledve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) számos gyorsító intézkedést hajtott végre a pályázati rendszerben, most pedig az elakadt kedvezményezettek számára nyújt gyakorlati segítséget.

A hét állomásos szakmai workshop rendezvények győri állomásán a Nyugat-dunántúli régió állami, önkormányzati és non-profit szféra, valamint a gazdasági szféra projektgazdái számára tartottak szemináriumokat a fejlesztések előmozdítását célzó lehetőségekről.

Az uniós fejlesztési ciklusból már csak másfél év van hátra, és több mint 5 000 milliárd forint vár arra, hogy magyar projektre lehívják. Ezért az NFÜ vezetősége már 2011-ben jelentős változásokat javasolt a pályáztatási rendszerben, kezdeményezte a szabályozói környezet hatékonyabbá tételét, és saját tevékenységének középpontjába is a kifizetések felgyorsítását és a megakadt pályázatok kezelését tette. „Az európai uniós támogatások lehívását akadályozó leggyakoribb problémák abból fakadnak, hogy nem érkeznek be időben a kifizetési kérelmek, vagy formailag hibásak az igények. A szakmai workshop rendezvények során hasonló problémákra adunk megoldási javaslatot annak érdekében, hogy minél több számla érkezzen be a rendszerbe” – hangsúlyozta Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke.

„2006 óta eddig 27 000 projekt valósult meg országszerte, amelyből több mint 4450 a Nyugat-dunántúli régió versenyképességének javítását szolgálta. Ez idő alatt több mint 524 milliárd forint uniós forrás áramlott a régióba. Az Új Széchenyi Terv keretén belül jelenleg is több konstrukcióra lehet pályázni: a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet turisztikai infrastruktúrájának fejlesztésére 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre a 2012. augusztus 31-ig nyitva lévő pályázati felhívásban. Az ipari parkok, inkubátorházak, iparterületek fejlesztése pedig 1,7 milliárd támogatás segítségével valósulhat meg a régióban, melyre 2012. augusztus 21-ig lehet pályázatot benyújtani” – mondta el dr. Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke.

A térségben az elmúlt alig másfél évben az Új Széchenyi Terv keretén belül a Kormány több mint 1500 projektet támogatott, több mint 56 milliárd forint értékben, melyből közel 5 milliárd forintot fordítottak turisztikai fejlesztésekre, 3 milliárd forintot pedig a közlekedés fejlesztésére használtak fel. Kimagaslóan eredményes volt eddig is a gazdaságfejlesztésre fordított összeg a régióban, a vállalkozóknak mintegy 30 milliárd forint fejlesztési forrást ítéltek oda.

Az uniós források révén a térségben olyan nagyobb beruházások valósulnak meg, mint a Győr térségében lévő települések szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének kialakítása, a szombathelyi Markusovszky Kórház infrastruktúra-fejlesztése, vagy éppen a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő új fogadóépületének és fedett fürdőjének átalakítása. A támogatott projektek mind hozzájárulnak a régió fejlesztéséhez és a lakosság életminőségének javulásához.