NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új innovációs pályázati döntések 24 hónap után2012. július 5.

A hazai innováció intézményrendszerének eredményes megújítását követően, 24 hónap elteltével, sor került az első támogatások odaítélésére.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) által tavasszal meghirdetett „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatatása a közép-magyarországi régióban” című kiírással kapcsolatos döntések alig egy hónap alatt születtek meg.
 
Az Új Széchenyi Tervben kijelölt fejlesztési irányokhoz kapcsolódó hazai finanszírozású konstrukció hat milliárdos keretösszegéből 30 projektgazda nyert el 40-700 millió forint közötti összeget. Az erről szóló döntéseket 15 napon belül vehetik kézhez a kedvezményezettek.
 
A pályázat kiírásánál célként fogalmazódott meg, hogy a nyertes projektek már viszonylag rövid időn belül is hazánk versenyképességét erősítsék, így a kötelező vállalások között az üzleti hasznosíthatóság, az innovációs aktivitás és a piacra vitel szempontjai is megjelentek. 
 
A konstrukció sikerét mutatja, hogy a vártnál jóval több - összesen 77 darab - pályázat érkezett, az összkeretet háromszorosan meghaladó, közel 18 milliárd forint támogatási igénnyel. A nagy érdeklődésre vezethető vissza, hogy a rendelkezésre álló forráskeret kimerülése miatt már az első értékelési határnapot követően a kiírás felfüggesztésére került sor. Ezért a keretösszeg megemelésével együtt a pályázati felhívás ismételt megnyitása is a tervek között szerepel.