NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A Kormány az Új Széchenyi Terv keretében újabb 43 milliárd forint értékben támogat foglalkoztatási, szociális és közoktatási fejlesztéseket2012. július 9.

A most megjelent pályázatok többek közt segítik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, a hajléktalanok társadalmi integrációját, az autizmussal élő személyek támogatását szolgáló országos szakmai hálózat kiépítését és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek oktatását. Az Új Széchenyi Terv céljával összhangban a foglalkoztatás területén 37 milliárd forint új uniós forrás érhető el. A pályázóknak a közoktatást érintő három új konstrukció keretében több mint 4 milliárd forintot, a szociális témájú pályázatok által pedig mintegy 2 milliárd forintot juttat a Kormány.

Foglalkoztatás keretében csaknem 37 milliárd forintot különített most el a Kormány. A rendelkezésre álló forrás többek között megváltozott munkaképességű embereket, hajléktalanokat, leendő fiatal vállalkozókat, autista személyeket támogat.

Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítésére jelent meg kiemelt projekt felhívás 11,7 milliárd forint keretösszeggel. A cél az említett személyek foglalkoztatásra való felkészítése, elhelyezkedésük elősegítése, valamint a munkáltatók ösztönzése a foglalkoztatásukra.

Egy másik most megjelent konstrukció a foglalkoztatáshoz kapcsolódva a hajléktalan emberek társadalmi integrációjának erősítését tűzte ki célul. Ez foglalkoztathatóságuk erősítésével, foglalkoztatásuk növelésével, és lakhatásuk rendezésével lehet eredményes és tartós. A kiemelt projekt rendelkezésre álló keretösszege 105 millió forint.
A fiatalok vállalkozóvá válását összesen csaknem 7 milliárd forinttal támogatja a Kormány. A pályázatok alapvető célja a mikrovállalkozások indítását tervező fiatalok segítése. Fontos, hogy a projekteknek a Közép-magyarországi régión kívül kell megvalósulniuk.

Szintén a konvergencia régiókban pályázható a „Munkaerő-piaci szolgáltatást nyújtó civil szervezetek kapacitásának megerősítése” című konstrukció, amely a munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek fejlesztését, kapacitásaik megerősítését szolgálja. A meghirdetett keretösszeg 1,6 milliárd forint, amelyre egyesületek, alapítványok, nonprofit gazdasági társaságok nyújthatnak be pályázatot.

A 3 milliárd forintos kerettel megjelent „Tranzitfoglalkoztatás az építőiparban” című pályázat célja hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci elhelyezkedésének elősegítése tranzitfoglalkoztatási programok segítségével. A felhívás az ország egész területén elérhető, kivéve a Közép-magyarországi régiót.

Az autizmussal élő emberek életminőségét támogató, országos szakmai tanácsadó hálózat kiépítésére is jelent meg kiemelt felhívás 800 millió forint értékben. A projekt az autizmussal élő személyek és családjaik társadalmi integrációjának, valamint foglalkoztatottságuk javulását kívánja elérni.

A foglalkoztatási szolgálat szolgáltatási rendszerének fejlesztését, kapacitásainak megerősítését támogatja a 3 milliárd forint keretösszeggel megjelent kiemelt intézkedés. Fejleszthetik többek között a munkaerő-piaci információs rendszert, illetve az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokat is.

6 milliárd forint kerettel jelent meg az a felhívás, amely az aktív munkaerő-piaci politikák eredményességét és hatékonyságának javítását célozza; a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztését, a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzés fejlesztését pedig 3,75 milliárd forinttal támogatja a Kormány.

Szociális célú pályázat a jelnyelvi tolmácsszolgálatok fejlesztését célzó kiemelt felhívás, amelynek fő célja, hogy a közszolgáltatások akadálymentes elérésének lehetősége megsokszorozódjon. A pályázat elérhető keretösszege 540 millió forint.

Ugyancsak a fenti területen 1,4 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre roma emberek képzésbe ágyazott foglalkoztatására, amire a szociális és gyerekjóléti rendszerben kerülhet sor.

Közoktatási fejlesztések területén 2,25 milliárd forintból jöhet létre a fiúk javítóintézeti ellátását biztosító intézmény a Dunántúlon.

Szintén e témában, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek eredményes nevelésére-oktatására 2 milliárd forintot különített el a Kormány. A most megjelent – minden régióban pályázható – konstrukciók keretében többek között egyéni fejlesztési tervek kidolgozására és végrehajtására, együttműködések megerősítésére, pedagógiai módszerekben való megújulásra fordíthatják a pályázók az összeget.