NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
EGT ÉS NORVÉG ALAP

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Felhívás partnerségi kapcsolatok építésére a Norvég Alap „Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés” című programja keretében2012. július 25.

A Norvég Alap jelenleg előkészítés alatt álló, újabb támogatási ciklusában átfogó cél a Magyarország és a donor országok közti kétoldalú kapcsolatok erősítése, melyhez a „Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés” című program kiemelkedően hozzá kíván járulni.

A Norvég Alap új támogatási ciklusában megvalósuló „Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés” című programot az NFÜ 2012 júliusában benyújtotta a donor országok részére jóváhagyásra. A program kiemelt célja a magyarországi helyi önkormányzatok norvég önkormányzatokkal való együttműködésének és tapasztalatcseréjének támogatása. A konstrukció által elérni kívánt eredmény a helyi önkormányzatok által nyújtott közszolgáltatások minőségének javítása intézményi kapacitásfejlesztés és humán erőforrás fejlesztés által. A program értékelése még folyamatban van, így annak tartalma nem tekinthető véglegesnek, de az országos önkormányzati szövetségek képviselőivel 2012 márciusában lefolytatott konzultáció eredményeként a következő prioritások kerültek meghatározásra:
1) Helyi értékeken alapuló gazdaságfejlesztés és az ehhez szükséges társadalmi konszenzus létrejöttének ösztönzése;
2) Önkormányzatok szerepvállalásának ösztönzése az innovatív társadalomszervezés és közszolgáltatások koordinációja terén, élhetőbb települések kialakítása érdekében.

A program jóváhagyása 2012 év végére, így pályázati felhívás megjelenése 2013 elejére várható.

A program keretében kizárólag norvég partnerekkel együttműködésben megvalósuló projektek támogatása lehetséges, így a partneri kapcsolatok kiépítése, az együttműködési lehetőségek mindkorábbi feltérképezése feltétlenül szükséges. Ennek érdekében lehetőséget biztosítunk előzetes partnerkeresési igények jelzésére.

A http://www.nfu.hu/kapacitasfejlesztes_es_intezmenykozi_egyuttmukodes oldalon elérheti a potenciális pályázó önkormányzatok részére készült tájékoztatónkat, mely részletes információkat tartalmaz a program tervezett tartalmáról, hátteréről, és a partnerkeresés folyamatáról. Ugyanitt eléri a partnerkeresési igények jelzésére szolgáló űrlapot. Tekintettel a program nemzetközi jellegére, a tájékoztató csak angol nyelven áll rendelkezésre, és a partnerkeresési űrlap kitöltését is angol nyelven kérjük.

A kitöltött űrlapok benyújtására szigorú határidő nem kerül felállításra, azonban a 2012. augusztus 21-ig megküldésre kerülő partnerkeresési igények előnyt élveznek, mivel azok már egy a norvég helyi önkormányzatok részére augusztus végén megrendezésre kerülő információs nap keretében a potenciális partnerek részére bemutatásra kerülhetnek. A felelős norvég intézményekkel együttműködésben törekszünk előmozdítani, hogy a benyújtott partnerkeresési űrlapok alapján az igénynek megfelelő norvég partnerekkel a kapcsolatfelvétel mielőbb megtörténhessen.

Bízunk benne, hogy a felhívás számos potenciális pályázó önkormányzat érdeklődését felkelti, és sikeres együttműködések megalapozására nyílik lehetőség!