NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség
Twinning Program

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Első Twinning Konferencia2012. augusztus 14.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága, mint az Európai Unió Twinning Programjának nemzeti koordinátora, a program népszerűsítése céljából 2012. június 6-án, az MTA Könyvtárában rendezte meg az Első Twinning Konferenciát.

Az Európai Unió 1998-ban létrehozott Ikerintézményi programja, vagyis a „Twinning”keretében a tagországok közigazgatási és államigazgatási tudásuk átadásával, és tapasztalataik cseréjével segítik a csatlakozásra váró országok felkészülését. A program keretében az EU tagállamok államigazgatásának szervei szakértők kiutaztatásával valósítanak meg a fogadó ország intézményrendszerének kapacitásfejlesztését célzó együttműködési projekteket.

1

Dr. Vajda László, Dr. Velikovszky László, és Sinka László

Az NFÜ mint Nemzeti Twinning Koordinátor által 2012-ben megrendezett három szakértői szemináriumból álló képzési program lezárásaként szervezett ElsőTwinning Konferencia célja az aktívabb hazai részvétel előmozdítása, további pályázásra jogosult intézmények mobilizálása volt. A rendezvény elsőblokkjában a Twinning programban érintett hazai és nemzetközi szereplők prominens képviselői, így Ódor Bálint, a Külügyminisztérium EU Ügyekért felelős helyettes államtitkára, Michael Vögele, az Európai Bizottság Általános Bővítési Igazgatóságának főosztályvezető-helyettese, dr. Iván Gábor, Magyarország zágrábi nagykövete, Arafat Shabani, Macedónia EU-ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesének főtanácsadója, Orhideja Kaljoshevska, Macedónia Nemzeti Twinning Koordinátora, és házigazdaként Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatóságának főigazgatója osztotta meg gondolatait a program kihívásairól és lehetőségeiről.

2 Michael Vögele, Ódor Bálint, és Simó Balázs

A magyar intézmények 2004-es EU csatlakozásunk óta 31 Twinning projektben vettek részt - ebből 5 projektet önállóan pályázva, 7 projektet pedig több tagállamból álló konzorcium vezetőjeként valósítottak meg, főként a nyugat-balkáni térségben, illetve például Törökországban és Ukrajnában. A számok alapján hazánk a 2004 óta csatlakozott tagállamokkal összevetésben eredményesnek minősül, azonban a régi tagországok mutatóihoz mérten még az aktivitás jelentős fokozása szükséges. Komparatív előnyünket a csatlakozás még élő tapasztalatai és a fogadó országokkal közös történelmi tapasztalatok adják, így hatékonyan segíthetjük a csatlakozásra váró országokat. Az Ikerintézményi Programban való részvétel számunkra is előnnyel jár, ugyanis nemcsak hazánk külpolitikai mozgásterét növeli, de a gazdaság és a tágan vett államigazgatás érdekeit is szolgálja.

3

Simó Balázs megnyitója

A Konferencia keretében a magyar tapasztalatok mellett a résztvevők betekintést nyertek a horvátországi és macedón Twinning kapcsolatokba is. Az egy-egy fogadó ország tapasztalatairól beszámoló előadók összegezték a csatlakozási folyamatban elért eredményeket, és hangsúlyozták, hogy a Twinning Program az európai értékek beépítésével megkönnyíti az uniós tagság követelményeinek való megfelelést, illetve olyan személyes ismeretségek alakulhatnak ki, melyek később, már tagállami szerepben eredményesebb érdekérvényesítési gyakorlathoz vezethetnek.

A program második részét egy panelbeszélgetés képezte, ahol az Ikerintézményi Program terén nagy gyakorlattal bíró intézmények, így a Külügyminisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Országos Rendőr Főkapitányság, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, valamint az NFÜ képviselői osztották meg tapasztalataikat a Twinning programok operatív működésével kapcsolatban.

Az intézményi felkészülés és a vezetői döntések szükségessége kapcsán megtudhattuk, hogy a felsővezetői szint mellett szükség van egy elkötelezett középvezetői rétegre, valamint az adminisztratív hátteret biztosító kollégák motiválására is. Az átfogó szabályozó kereteken belül a résztvevő intézmények szabadon alakíthatnak ki az igényeiknek megfelelő eljárásrendet, akár átvéve más országokban követett eredményes gyakorlatokat. Végezetül az előadók egyetértettek abban, hogy a magyar külpolitikai tevékenység és a Twinning program egymás céljainak kölcsönös előmozdítói, ezért is szükséges az NFÜ mellett a Külügyminisztérium fokozott bekapcsolása a folyamatokba, valamint az aktív intézményi kör kiszélesítése.

Az első Twinning konferencia Simó Balázs szavaival zárult. Meglátása szerint a Twinning program jövője a (potenciális) donorintézmények kezében van, ezért minden jelenlévőt bátorított a további, még intenzívebb pályázásra.

Az NFÜ által 2012. első félévében szervezett szeminárium sorozat és a Twinning Konferencia rendkívül eredményesnek tekinthető. Számos olyan kormányzati intézményt sikerült elérni és megszólítani, akik korábban sosem vettek részt Twinning projektek megvalósításában. A rendezvényeket fokozott érdeklődés övezte, és egyértelmű igény fogalmazódott meg a sorozat folytatására. Az NFÜ reményei szerint a rendezvények hatására jó esély van a hazai Twinning aktivitás fokozódására, és olyan ágazatokban való eredményes magyar pályázásra és a magyar közigazgatás presztízsének nemzetközi szintű növelésére, melyek eddig hiányterületnek számítottak.