NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

25082012. augusztus 16.

Fejlesztéspolitika közérthető számokban – a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) legújabb kampányának az a célja, hogy a lakosság kézzelfogható eszközökön keresztül szembesüljön az eddig megvalósult uniós támogatások felhasználásával. Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) nyáron a közterületeken szól a lakossághoz, hét nagyvárosban hét egyedi térinstallációt építünk fel. Az elsőnek, amely az oktatás területén végrehajtott fejlesztéseket mutatja be, Veszprém ad otthont. A 2508 befejezett oktatási fejlesztést szimbolizáló „hintabaglyot” Dr. Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár leplezte le.

„Nagyon örülünk annak, hogy egy ilyen különleges és szimbolikus hinta gazdagítja a városunkat, amely hétvégenként a gyerekek szórakoztatásra is tökéletesen alkalmas. Az pedig még nagyobb büszkésséggel tölt el, hogy Veszprémben 192 darab támogatott fejlesztés van, közel 8,5 Mrd Ft értékben, amelyből 74 már meg is valósult” – mondta el Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere a szám leleplezésekor.

„Az országban eddig összesen 130 milliárd forintból valósultak meg oktatási fejlesztések” - erről Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs vezetője beszélt, aki a Közép-dunántúli régióból példaként említette a Pannon Egyetemet, vagy az Ihász Gábor Általános Iskolát. A kommunikációs vezető a Veszprémben leleplezett hintát csak az első érdekes elemének nevezete az Új Széchenyi Terv kampányának, ígérete szerint lesznek még meglepetések. 

„A 2508-as szám az oktatás területén már befejezett fejlesztéseket jelzi, amelyek az ország egészében, az alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményeiben valósultak meg” - fejtette meg a szám jelentését Dr. Hoffmann Rózsa, aki kiemelte: „közös erővel iskolákat újítottunk fel és akadálymentesítettünk, lecseréltük a tanintézetek régi eszközparkját és energetikai felújításokat is végeztünk. Ezen felül egyetemek és főiskolák részesültek uniós támogatásban, amelynek köszönhetően a hallgatók magasabb színvonalú oktatást kaphatnak. Az oktatásra szánt Új Széchenyi Terves forrásokat a Kormány egységes stratégiai szemléletmód mentén célzottabban és hatékonyabban használja fel, aminek köszönhetően kiemelt hangsúlyt kapnak azok a területek, ahol az előző kormányzati ciklus idején elenyésző támogatásban részesültek a rászoruló intézmények. Az ÚSZT pályázatainak átfogó célja, hogy megteremtsék az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges feltételeket: minőségi, versenyképes, a gyakorlati munkákban is majdan jól hasznosítható tudást biztosítsanak és létrehozzák az oktatás infrastrukturális hátterét.”

Az „Oktatás hintáját”, vagy más néven az óriási hintabaglyot Szőke Gábor Miklós szobrász és Huszár András építész készítette, az Új Irány Csoport és a Hellowood tagjai. Az installáció különlegessége, hogy csak közös erővel, összehangoltan, egyszerre lehet lengésbe hozni a hintát, amely így a csapatjátékra és a közösen elérhető sikerekre is megtanítja a gyerekeket. A bagoly a bölcsességet szimbolizálja, a szobor funkcionálisan hintaként működő része a tanulás szórakoztató időtöltésére utal.