NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Zöld jelzés 53 magyar-román határon átnyúló projekt megvalósítására 2012. augusztus 24.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program Közös Irányító Bizottsága 53 nagyléptékű - infrastrukturális fejlesztéseket célzó - pályázat támogatása mellett döntött. A projektekre megítélt uniós támogatás összege több mint 68 millió euró.

A Program egyik fő célja a határ menti térség hosszú távú harmonikus fejlődésének biztosítása olyan államhatárokon átnyúló területeken, amelyek közös szemléletmódot és megoldásokat igényelnek, illetve annak lehetővé tétele, hogy az ott élő polgárok saját régiójuk jellemző adottságait a legoptimálisabban kihasználhassák.

A Program ötödik – nagyobb, határon átnyúló jelleggel rendelkező – beruházásokat célzó pályázati felhívása egy évvel ezelőtt került meghirdetésre, közel 51,4 millió eurós előirányzott közösségi kerettel. A nyertesek 201 pályázat közül kerültek kiválasztásra. A pályázók által igényelt támogatás összege megközelítette a 256 millió eurót, a rendelkezésre álló Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) források ötszörösét. A pályázatok jó minőségére tekintettel, az eredeti pénzügyi keret növelésével 53 pályázat támogatása vált lehetővé 68 millió eurót meghaladó támogatással.

A nyertes ötletek közül 26 a határon átnyúló infrastruktúra fejlesztését célozza meg: a határon átnyúló közlekedés – a határhoz vezető és azt keresztező utak, kerékpárutak felújítása vagy építése, és környezetvédelem fejlesztése. 2 millió euró költséggel jöhet létre két szennyvízhálózat (Székudvaron és Kétegyházán), valamint Székudvaron a felszíni vizek védelmét szolgáló szennyvízkezelő állomás. A projekt a határ menti szennyezett területek rehabilitációjára irányul, csökkenti a folyók és a talajvíz szennyezésének veszélyforrásait, ezáltal az életminőség javulásához vezet.

27 pályázat a gazdasági, turisztikai, kutatási és egészségügyi infrastruktúra összehangolt fejlesztésére irányul. Csongrád megyében például az emlőszűrés diagnosztikai hátterét biztosító központok műszerparkját, illetve a szűrések szervezését fejleszthetik, csaknem 2 millió euró összértékben. A beruházás hosszú távú célja a határ menti térségben az emlőszűréseken való részvételi arány növelése, melynek eredményeként a korai felismerés és a korai kezelés hatására csökken az emlődaganat miatti halálozás.

Az eddigi felhívások eredményeként a HURO program keretében összesen közel 400 pályázat került jóváhagyásra mintegy 150 millió euró ERFA támogatás mellett.

Forrás: NFÜ