NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Amerikai tapasztalatok alapján az értékelemzés módszerét tanulmányozza az NFÜ2012. augusztus 31.

Nagy infrastrukturális fejlesztések esetében amerikai tapasztalatokra és pozitív példákra építve értékelemzés bevezetésének lehetőségét méri fel Magyarország az uniós projektek esetében. Az értékelemzés módszere amerikai példák alapján sikeresen alkalmazható a közútfejlesztés, autópálya építés, árvízvédelem, gazdasági- és szociális infrastruktúra fejlesztések esetén is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) felkérésére 2012. augusztus 27-től 31-ig tartó időszakban nemzetközileg elismert amerikai szakértők látogattak hazánkba, hogy egy új módszertanról, az értékelemzésről osszák meg személyes tapasztalataikat. Az uniós finanszírozás és az amerikai államok szövetségi kormánya által támogatott beruházások pénzügyi rendszere ugyanis számos hasonlóságot mutat.

A módszer lényege, hogy egy projekt a funkcionális értékeit maximálisan megtartva vagy akár javítva a lehető leghatékonyabb forrás felhasználással valósuljon meg. 

Az Egyesült Államokban szövetségi finanszírozás esetében 1 millió dollár felett kötelező értékelemzés elvégzése, amely tapasztalataik szerint átlagosan 10% megtakarítást eredményez és nagyban hozzájárul a projektek minőségének és ezáltal megvalósíthatóságának, fenntarthatóságának javításához.

„Az Amerikai Védelmi Minisztérium 1983-2011 között több mint 51 milliárd dollárt takarított meg az értékelemzés alkalmazásával, míg 2010-ben az Amerikai Közlekedési Hivatalok 2-2,5 milliárd dollárt ugyanezzel a módszerrel.” – emelte ki az értékelemzés előnyét Kmetty Géza és Michael Holt, amerikai szakértő.

„Nem ismeretlen hazánkban sem a módszer, itthon ilyen szemléletmóddal fejlesztették a paksi atomerőművet, ahol egy konkrét projektnél a radioaktív hulladékok tárolása esetén a korábbi eljárás alapján 11 tárolókamrára lett volna szükség, amit az értékelemzési módszerrel, megnövelt kamrákkal 4 tárolókamrára csökkentettek. A megtakarítás ennél a konkrét projektnél 14 milliárd Ft volt.” – fogalmazta meg Csepreghy Nándor, az NFÜ kommunikációs vezetője.

Az eljárás jó lehetőséget nyújthat Magyarország számára is, amelynek köszönhetően a jövőben több projektet valósíthatunk meg és a beruházások fenntarthatósága, gyakorlati felhasználása is számottevően javulhat.