NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A magyar-szlovák-román-ukrán határtérségben is megünneplik az Európai Együttműködés Napját2012. szeptember 18.

2012. szeptember 21-én szerte az Európai Unióban – és így a környező országokban is első alkalommal kerül megrendezésre az Európai Együttműködés Napja, melynek célja az európai régiók és országok közötti együttműködés eredményeinek megünneplése. A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna és a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program is egy rendezvénysorozattal csatlakozik a kampányhoz.

Az 1990-es évek eleje óta több mint húszezer, az EU által társfinanszírozott határ menti projekt javította az európai emberek életét: a munkahelyteremtés, a környezetvédelem, az egészségügyi szolgáltatások, a közlekedés és az energiaellátás javításának támogatásával.

Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa is támogatja az Európai Együttműködés Napját, maga is részt vesz a rendezvényeken. "Kitűnő alkalom ez arra, hogy felismerjük, a területi együttműködés miként segít abban, hogy az európaiak közelebb kerüljenek egymáshoz, megosszák határokon átnyúló ötleteiket, megoldják közös problémáikat" – jegyezte meg a biztos.

Az Európai Együttműködés Napja elnevezésű rendezvénysorozat keretében szeptember 17-28. között több mint 200 projektesemény kerül megrendezésre Európa szerte, melyek skálája igen széles: lesznek határokon átívelő versenyek, gyermekszíndarabok, fotópályázatok, kirándulások, projektbemutatók és számtalan más rendezvény. Az összejövetelek az európai területi együttműködésben megvalósuló projektek eredményeit hivatottak ünnepelni, melyek a különböző régiók lakosait hozzák közelebb egymáshoz abból a célból, hogy közös vagy hasonló problémáikat megoldják olyan területeken, mint pl. a közlekedés, innováció, környezetvédelem vagy oktatás.

A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program is csatlakozott a rendezvénysorozathoz és szeretettel várja az érdeklődőket a 4 ország határtérségében, 8 megyében zajló programjaira.
Szeptember 19-én Nyíregyházán ÖKO játszóházat próbálhatnak ki a gyerekeket, szeptember 20-án Ungváron vízügyi projektek bemutatásával és ünnepélyes aláírással, valamint a Munkácsi Várban egy nyílt nappal várják az érdeklődőket. 21-én Csengeren a környezetvédelem jegyében a komposztálás népszerűsítése, 26-án üzleti ötletek verseny eredményhirdetése lesz, míg 28-án Szatmárnémetiben koncertekkel kedveskednek a látogatóknak.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében Aradon szeptember 20-án az AB-Expo projekt nyílt napja tekinthető meg. Szeptember 21-én lesz a román-magyar tudományos és vállalkozói piknik Szegeden. Az ünneplés egy nagyszabású programmal folytatódik szeptember 23-án a Szatmárnémeti- Vetés útvonalon, a kerékpározás és kajakozás népszerűsítése érdekében, ami a Szamos-völgyi közlekedésben jelent környezetbarát alternatívát. A sorozat az AB Expo projekt keretében épített új multifunkcionális kiállítási csarnok avatóünnepségével zárul szeptember 28-án, Békéscsabán.

A www.huskroua-cbc.net és www.huro-cbc.eu honlapon részletesen is megtekinthetők a fenti projektesemények, nyílt napok listája, pontos időpont és helyszín feltüntetésével.

Az Európai Együttműködés Napját a Bizottsággal együttműködésben - az európai területi együttműködési programokhoz gyakorlati támogatást, képzést és tanácsot nyújtó – INTERACT program koordinálja, és támogatja a Régiók Bizottsága, valamint az Európai Parlament is. A www.ecday.eu oldalon részletesebb információk találhatók és néhány határon átnyúló együttműködési példa is olvasható.