NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az Európai Területi Együttműködés bemutatkozása a Dunán2012. szeptember 21.

A pénteki nap folyamán a meghívottak, érdeklődők és a budapesti Vigadó tér mellett elhaladó járókelők az Európai Unió keretén belül megvalósuló Délkelet-Európai Program (SEE) projektjeiből láthattak kiállítást. Az esemény az Európai Együttműködési Nap elnevezésű rendezvénysorozat része volt, amelyen Európa-szerte 77 európai területi együttműködési program vett részt.

Az Európai Együttműködési Napot idén első alkalommal ünnepelték az Európai Unióban és a környező országokban, amelynek során 77 együttműködési program részvétele mellett Európa-szerte mintegy száz helyi rendezvény keretében ismerkedhettek az érdeklődők az európai területi együttműködéssel és annak eredményeivel a 2012. szeptember 17-23. közötti héten.

A mintegy 64 milliárd forint költségvetésű SEE Program az Európai Unió területi együttműködési célkitűzése keretében valósul meg, a délkelet-európai régió egészének tekintetében lehetőséget nyújtva nemzetközi projektek megvalósítására. A kezdeményezésben résztvevő 16 ország – köztük EU-s tagállamok, tagjelöltek és harmadik országok – közös tevékenységének célja, hogy hozzájáruljanak a régió versenyképesebbé és integráltabbá tételéhez.

A SEE Program helyi szintű rendezvényt szervezett az irányító szerveinek otthont adó Budapesten azzal a céllal, hogy minél ismertebbé tegye a közvélemény körében az Európai Területi Együttműködést, elsősorban pedig magát a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Programot.

Interaktív kiállítás mutatta be a SEE Programban megvalósuló fejlesztéseket a Duna budapesti szakaszán egy állóhajón, ezzel is hangsúlyozva a Duna-folyó szimbolikus jelentőségét a programterület vonatkozásában. Összesen 13 projekt mutatkozott be a nagyközönségnek, amelyek közül több a Dunához kötődő tevékenységet fedett le, de emellett olyan széles skálán mozogtak a tevékenységi területek, mint élelmiszeripar, digitális televíziózás és környezetvédelem.

A rendezvényen Simó Balázs, a SEE Program irányító hatóságának vezetője, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatóságának főigazgatója röviden összefoglalta a SEE Program keretében 2007 óta elért eredményeket és kitért a Program és a Duna Makro-regionális Stratégia közötti kapcsolatokra is. Medgyesy Balázs, az EU Duna Régió Stratégiával összefüggő kormányzati tevékenység irányításáért felelős Kormánybiztos a Duna Makro-regionális Stratégia jelentőségét és a benne rejlő lehetőségeket hangsúlyozta a délkelet-európai régió lakosainak szempontjából.

A rendezvény célja az európai régiók és országok közötti együttműködés megünneplése volt. Az eredményeket jól illusztrálja, hogy a ’90-es évek eleje óta az Európai Unió társfinanszírozásában több mint 20.000 projekt valósult meg az európai területi együttműködési célkitűzésen belül, amelyek országhatárokon átnyúlóan fejtették ki pozitív hatásaikat többek között a munkahelyteremtés, a környezetvédelem, az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése, a közlekedés és az energiagazdálkodás területén. Az Európai Együttműködési Nap az Európai Bizottság, a Régiók Tanácsa és az Európai Parlament támogatásával valósult meg.

A SEE Programmal és az Európai Együttműködési Nappal kapcsolatos további információk az alábbi címeken érhetőek el:
www.southeast-europe.net
www.ecday.eu